Naslovna » Aktuelnosti

Aktuelnosti

10. april 2014.

Potpisan sporazum o projektima za podršku reformi državne uprave

Nadzorni odbor Projekta „Podrška reformi državne uprave u Srbiji u periodu 2010. do 2013. godine“, odlučio je da za finansiranje realizacije projekta Ministarstva građevinarstva i urbanizma „Analiza usaglašenosti građevinskog sektora iz oblasti proizvodnje agregata za građevinarstvo, betona, armiranog i prednapregnutog betona, betonskih proizvoda i materijala za završnu obradu puteva sa zahtevima za transponovanje (prilagođavanje evropskom zakonodavstvu) Uredbe o građevinskim proizvodima“, izdvoji sredstava iz Projektnog fonda za institucionalni razvoj, u vrednosti od 25,600.00 eura. Podršku reformi državne uprave u Srbiji sprovodi Ministarstvo pravde i državne uprave u saradnji sa Švedskim institutom za javnu upravu, kao i uz podršku Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju.

Potpisan sporazum o projektima za podršku reformi državne uprave

Projekat Ministarstva građevinarstva i urbanizma pripremio je Odsek za evropske integracije, međunarodnu saradnju, planiranje i sprovođenje projekata, po potrebama i u tesnoj saradnji sa Odeljenjem za energetsku efikasnost i građevinske proizvode. Pomenuti projekat Ministarstva je okorakterisan kao najbolji od ukupno 15 predatih radova.

9. april 2014.

Ministar Velimir Ilić otvorio 40. Međunarodni sajam građevinarstva

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić otvorio je u ponedeljak, 08. aprila 2014. godine, 40. Međunarodni sajam građevinarstva koji, pod sloganom “Gradite po vašoj meri”, ove godine okuplja više od 500 izlagača iz 22 zemlje Evrope i Azije.

Ministar Velimir Ilić otvorio 40. Međunarodni sajam građevinarstva

Ministar Ilić je ovom prilikom rekao da je građevinska idustrija motor pokretanja jedne države, istakavši da će u narednom periodu biti posla za građevinare zbog najavljenih ulaganja u infrastrukturne projekte u zemlji, poput "Južnog toka" ili "Beograda na vodi".

U protekloj godini u Srbiji je sklopljeno nekoliko ugovora za izgradnju građevinskih objekata u vrednosti od tri milijarde evra, međutim to nije bilo dovoljno da se zaposle svi građevinari, rekao je ministar.

Ilić je istakao da je loša privatizacija najviše pogodila građevinske i putarske firme i izrazio nadu da će situacija biti bolja nakon donošenja novog zakona o stečaju.

Nakon otvaranja Sajma građevinarstva, koji će ove godine trajati do 12. aprila, ministar Velimir Ilić prisustvovao je predstavljanju deset godina rada i postojanja Inženjerske komore Srbije.

17. mart 2014.

Potpisani ugovori za sufinansiranje izrade urabističkih planova

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić potpisao je ugovore sa 14 opština i lokalnih samouprava u Srbiji, čiji su projekti izabrani na konkursu za sufinansiranje izrade urabističkih planova. Ukupan iznos potpisanih ugovora je 21.512.576 dinara. Opštine i lokalnih samouprava podnele su zahteve za dodelu sredstava na osnovu javnog poziva raspisanog od strane Ministarstva građevinarstva i urbanizma, 11. februara 2013. godine.

Potpisani ugovori za sufinansiranje izrade urabističkih planova

Pravo na dodelu sredstava imale su jedinice lokalne samouprave sa teritorije Republike Srbije koje su u budžetu za 2014. godinu obezbedile deo sopstvenih sredstava za izradu urbanističkog plana za koji konkurišu, kao i opštine koje su opravdale ranije dodeljena sredstva za izradu urbanističkih planova.

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma je na osnovu Pravilnika o raspodeli sredstava za finansiranje i izradu planskih dokumenata, odredilo kriterijume za raspodelu finansija koji su se odnosili na:
1. Prioritet planskog dokumenta.
2. Broj stanovnika jedinice lokalne samouprave.
3. Stepen razvijenosti jedinice lokalne samouprave za 2013. godine.
4. Raspoloživa budžetska sredstva jedinice lokalne samouprave za sufinansiranje urbanističkog plana.

Ugovore za sufinansiranje izrade urabističkih planova potpisale su opštine: Mionica, Brus, Ljubovija, Žagubica, Bela Palanka, Lebane, Titel, Veliko Gradište, Subotica, Čačak, Vlasotince, Senta, Opovo i Topola.

7. mart 2014.

Prezentovanje projekata ministarstva na Ekonomskom fakultetu u Beogradu

Državni sekretar Miodrag Jocić i pomoćnik ministra Građevinarstva i urbanizma Miroslav Pivić održali su, u četvrtak, 6. marta 2014. godine, predavanje u prisustvu dvesta studenata četvrte godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu na temu „Aktuelno stanje i plan razvoja transportne infrastrukture u Srbiji“.

Prezentovanje projekata ministarstva na Ekonomskom fakultetu u Beogradu

Državni sekretar Jocić ukazao je studentima na metodologiju i stepen razvoja projekata Ministarstva građevinarstva i urbanizma kao i Ministarstva saobraćaja, koji se odnose na razvoj unutršnjeg vodnog transporta i putne infrastrukture. Kao primer, naveo je projekat izgradnje autoputa E-763, Beograd - Južni Jadran - Koridor 11. Bilo je reči i o projektima na Koridoru 10. Pored navedenog, prezentovao je strategiju revitalizacije železničke infrastrukture na Koridoru 10 i pruzi Beograd – Bar, kao i modele njenog finansiranja.

Pomoćnik ministra Pivić, predstavio je Program socijalnog stanovanja koji predviđa da se u toku 2013. i 2014. godine izgradi 9.000 m2 neto korisne stambene površine stanova za socijalno stanovanje u sedam opština u Srbiji. Studentima je predočio projekat „Energetska efikasnost u zgradarstvu“, kao i principe projekta „Srpska tradicionalna kuća“ koji ima za cilj očuvanje srpske graditeljske baštine, i njenu afirmaciju kroz primenu i razvoj tradicionalnih principa u savremenoj praksi planiranja, projektovanja i građenja u Srbiji.

28. februar 2014.

Početak izgradnje socijalnih stanova u Nišu

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić otvorio je, u petak, 28. februara, građevinske radove na izgradnji sedamdeset stanova za socijalno stanovanje u Nišu.

Početak izgradnje socijalnih stanova u Nišu

Planirani rok za izgradnju sedamdeset stanova u Ulici Majakovskog u Nišu je 425 dana, a cena stanova manja je za oko 10 odsto u odnosu na stanove za socijalno stanovanje koji su već izgrađeni na istoj lokaciji.

Izgradnjom dve lamele biće obezbeđeno oko 4.000 kvadratnih metara od kojih je više od 3.000 kvadrata namenjeno prodaji, a više od 900 kvadrata izdavanju u zakup socijalno najugroženijem stanovništvu.

Za izgradnju pomenutih stanova iz republičkih izvora obezbeđeno je 46 miliona dinara, dok će grad obezbediti 156 miliona dinara.

Prilikom posete mestu Mramor kod Niša, ministar Ilić najavio je da bi država mogla da učestvuje u finansiranju izgradnje osamnaest stanova za porodice koje su, usled pojave klizišta, ostale bez kuća.

27. februar 2014.

Dodeljena finansijska sredstva za komunalnu infrastrukturu

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić potpisao je ugovore sa 17 opština i lokalnih samouprava u Srbiji, čiji su projekti izabrani na konkursu za finansiranje i sufinansiranje uređenja i poboljšanja komunalne infrastrukture. Ukupan iznos potpisanih ugovora je 124.900.000 dinara. Opštine i lokalnih samouprava podnele su zahteve za dodelu sredstava na osnovu javnog poziva raspisanog od strane Ministarstvo građevinarstva i urbanizma, 19. februara 2013. godine.

Dodeljena finansijska sredstva za komunalnu infrastrukturu

Radna grupa Ministarstva odredila je kriterijume za raspodelu sredstava Zakonom o budžetu za 2013. godinu, a u skladu sa članom 2. Zakona o komunalnim delatnostima, koji se odnose na:

1. Finansiranje završetka izgradnje već započetih objekata;
2. Finansiranje komunalnih delatnosti: snadbevanje vodom za piće i prečišćavanje i odvod atmosferskih i otpadnih voda;
3. Sufinansiranje izgradnje objekata iz čl. 2. st. 3. Zakona o komunalnim delatnostima za koje je JLS (jedninice lokalne samouprave) obezbedila deo sredstava;
4. Stepen razvijenosti JLS (jedninice lokalne samouprave).

Ugovore za finansiranje i sufinansiranje uređenja i poboljšanja komunalne infrastrukture potpisale su opštine: Kosjerić, Vlasotince, Kuršumlija, Valjevo, Gornji Milanovac, Malo Crniće, Priboj, Mionica, Ražanj, Leskovac, Kraljevo, Bačka Topola, Topola, Titel, Despotovac, Subotica i Prokuplje.

29. januar 2014.

Uručeni katalozi projekta „Srpska tradicionalna kuća“

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić uručio je kataloge idejnih rešenja sprovedenog konkursa za dizajn, u okviru projekta „Srpska tradicionalna kuća“, članovima žirija konkursa i autorima nagrađenih i otkupljenih radova.

Uručeni katalozi projekta „Srpska tradicionalna kuća“

Ministar Ilić je prilikom uručivanja kataloga članovima žirija i autorima radova ukazao da će se paralelno sa prijavljivanjem zainteresovanih građana za glavne projekte, sprovesti procedura za izradu glavnih projekata ponuđenih modela kuća, kako se ne bi gubilo vreme u realizaciji projekta „Srpska tradicionalna kuća“.

Izgradnja objekta po nekom od modela ne može pređi 400 evra po kvadratnom metru, ako je u pitanju sistem gradnje ključ u ruke, rekao je ministar i dodao, "Biće nam drago da u Srbiji zablistaju nove kuće, autentične koje smo nekada imali, da se pojavi vojvođanski, moravski, šumadijski i planinski stil gradnje."

Katalog projekta „Srpska tradicionalna kuća“

Katalog projekata - Srpska tradicionalna kuća

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma će i ubuduće raspisivati konkurse, sa namerom da se postojeći katalog dopuni sa još više idejnih rešenja na osnovu kojih će se izrađeni glavni projekti dodeljivati građanima bez nadoknade, zaključio je ministar Ilić.

Žiri koji je vršio odabir nagrađenih i otkupljenih radova, na konkursu za dizajn - „Srpska tradicionalna kuća“, činili su: dr Igor Marić - predsednik Udruženja arhitekata Srbije, Ivan Rašković - vanredni profesor Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Svetlana Ristić - arhitekta, Nikola Jovanović - istoričar umetnosti, Aleksandar Mijatović - vanredni profesor Fakulteta primenjenih umetnosti Univerziteta umetnosti u Beogradu.

28. januar 2014.

Prijavljivanje građana za izradu i ustupanje glavnih projekata - „Srpska tradicionalna kuća“

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma raspisalo je Javni poziv zainteresovanim građanima za podnošenje zahteva sa ciljem izrade i ustupanja glavnog projekta izrađenog na osnovu nagrađenih i otkupljenih idejnih rešenja sprovedenog konkursa za dizajn u okviru projekta „Srpska tradicionalna kuća“.

Prijavljivanje građana za izradu i ustupanje glavnih projekata - „Srpska tradicionalna kuća“

Procedura ustupanja glavnih projekata bez nadoknade predviđena je u dve faze:
1. Uslovi za podnošenje prijave / prijavne dokumentacije
2. Uslovi za izradu i ustupanje glavnog projekta bez nadoknade

1. Uslovi za podnošenje prijave / prijavne dokumentacije

Na sajtu www.mgu.gov.rs ponuđen je katalog sa 16 modela kuća odabranih na konkursu za dizajn u okviru projekta „Srpska tradicionalna kuća“, gde zainteresovani građani mogu odabrati model kuće, među četiri ponuđena tipa:

1. Vojvođanska kuća – 5 radova

2. Moravska kuća – 3 rada

3. Šumadijska kuća – 5 radova

4. Planinska kuća / brvnara – 3 rada

Nakon odabira modela, kao i kvadrature kuće, neophodno je upisati podatke u Prijemni obrazac.

Da bi se ispunili uslovi za podnošenje prijave za izradu i ustupanje glavnog projekta bez nadoknade, uz ispunjen Prijavni obrazac, neophodno je priložiti Ministarstvu građevinarstva i urbanizma potrebnu dokumentaciju:

 • podnosilac prijave mora biti nosilac prava svojine na zemljištu, odnosno katastarskoj parceli za koju podnosi prijavu za izradu glavnog projekta. (dokaz: vlasnički list i kopija plana parcele)
 • podnosilac prijave treba da, za predmetnu lokaciju, odnosno katastarsku parcelu, dostavi informaciju o lokaciji sa svim potrebnim podacima o mogućnostima i ograničenjima gradnje na katastarskoj parceli, na osnovu planskog dokumenta. (dokaz: informacija o lokaciji)

2. Uslovi za izradu i ustupanje glavnog projekta bez nadoknade

Nakon isteka roka za podnošenje prijava, Ministarstvo građevinarstva i urbanizma će u roku od 30 dana od isteka roka za podnošenja prijavne dokumentacije izvršiti proveru podnešenih prijava i uputiti poziv podnosiocu zahteva za dostavljanje neophodne dokumentacije za izradu glavnog projekta, u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Projekat će biti izrađen i ustupljen bez nadokande ukoliko budu ispunjeni sledeći uslovi:

 • da je ministarstvu podneta prijava za ustupanje projekta;
 • da su u postupku podnošenja prijave dostavljeni potrebni dokazi (dokaz: vlasnički list, kopija plana parcele i informacija o lokaciji);
 • da je po isteku roka prijave, a po pozivu ministarstva, podnosilac dostavio original ili overenu fotokopiju lokacijske dozvole za model objekta za koji je podnet prijavni obrazac;

Javni poziv zainteresovanim građanima za podnošenje zahteva sa ciljem izrade i ustupanja glavnog projekta izrađenog na osnovu nagrađenih i otkupljenih idejnih rešenja sprovedenog konkursa za dizajn u okviru projekta „Srpska tradicionalna kuća“.

Prijavni obrazac za model porodičnog stambenog objekta iz kataloga nagrađenih i otkupljenih rešenja konkursa za dizajn u okviru projekta „Srpska tradicionalna kuća“

23. januar 2014.

Ministar Velimir Ilić potpisao Memorandum o saradnji između Vlade Republike Srbije i arapsko-srpske kompanije “G.I.D.C.“

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić potpisao je, u ime Vlade Republike Srbije, Memorandum o saradnji između Vlade Republike Srbije i kompanije “G.I.D.C.“ d.o.o. Beograd, sa direktorom pomenute kompanije Sašom Milovanovićem.

Ministar Velimir Ilić potpisao Memorandum o saradnji između Vlade Republike Srbije i arapsko-srpske kompanije “G.I.D.C.“

Zaključkom Vlade Republike Srbije usvojen je tekst Memoranduma kojim je precizirano da će kompanija “G.I.D.C.“ d.o.o. Beograd, kao zajedničko preduzeće Republike Srbije i kompanije Global Capital Advisors Management iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, snositi troškove izrade planske, studijske i tehničke dokumentacije za deonicu autoputa “Koridor 11” Požega-Boljare, u dužini od 106,8 km.

Planirani fond kompanije “G.I.D.C.“ d.o.o. Beograd za finansiranje izrade potrebne dokumentacije iznosi 20 miliona evra, a nakon utvrđivanja prostorne, ekološke, društvene, finansijske, tržišne i ekonomske opravdanosti investicije za izgradnju deonice Požega-Boljare, kompanija “G.I.D.C.“ d.o.o. Beograd predložiće Vladi Republike Srbije oblik i model javno-privatnog partnerstva za realizaciju projekta izgradnje pomenute deonice.

23. januar 2014.

Početak izgradnje socijalnih stanova u Zrenjaninu

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić otvorio je, 22. januara 2014. godine, gradilište u Zrenjaninu namenjeno izgradnji stanova u okviru Programa socijalnog stanovanja.

Otvaranju gradilišta, u ulici Franje Kluza osim ministra Ilića prisustvovali su gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak, direktor Republičke agencije za stanovanje Maja Lakićević i koordinator Gradske stambene agencije Zrenjanina Vuk Midorović.

Početak izgradnje socijalnih stanova u Zrenjaninu

Ukupna površina parcele namenjena za izgradnju stanova za socijalno stanovanje u Zrenjaninu iznosi 3878.98 m2. Projektovane su 4 stambene grupacije, koje ukupno čine 20 stambenih jedinica. Objekti su prizemne spratnosti i sastoje se od pet stambenih jedinica, spratnosti P, odnosno P+1. U prvoj fazi realizacije projekta, planirana je izgradnja 10 stambenih jedinica ukupne neto stambene površine 421,52m2.

Rok za završetak radova je šest meseci, a za ključeve ovih objekata moći će da konkurišu lica starija od 65 godina, deca bez roditeljskog staranja, samohrani roditelji, višečlane porodice mladih bračnih parova i lica sa invaliditetom.

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić, ocenio je projekat kao višestruko značajan jer istovremeno zbrinjavanje socijalno ugrožene građane i upošljava domaću građevinsku operativu.

Prilikom projektovanja objekata namenjenih za socijalno stanovanje u Zrenjaninu, rukovodilo se principima arhitektonskog oblikovanja u tradicionalnom stilu.

Gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak istakao je da je novac već obezbeđen od strane ministarstva i grada Zaječara, kao i da će biti ispoštovana dinamika građevinskih radova.

11. januar 2014.

Sastanak radne grupe za praćenje aktivnosti obezbeđivanja ispravne vode za piće u Užicu

Danas je u Užicu održan prvi sastanak Koordinacionog tima Vlade Srbije za praćenje aktivnosti obezbeđivanja ispravne vode za piće u tom gradu. Sastanku su prisustvovali ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović, koji predvodi radnu grupu, ministar građevinarstav i urbanizma Velimir Ilić i ministar odbrane Nebojša Rodić.

Sastanak radne grupe za praćenje aktivnosti obezbeđivanja ispravne vode za piće u Užicu

Ministar Velimir Ilić istakao je da će Ministarstvo građevinarstva i urbanizma pomoći izgradnju cevovoda sa 20 miliona dinara, dok će se ostatak sredstava od 900.000 evra, koliko je procenjeno da će koštati izrada ovog cevovoda, obezbediti iz budžetske rezerve. Paralelno sa građevinskim radovima izrađuje se i odgovarajuća dokumentacija za dobijanje građevinskih dozvola za cevovod, što je u vanrednim situacijama moguće po srpskom zakonu, dodao je Ilić.

"Zahvaljujući maksimalnom angažovanju Vojske Srbije i svih ministarstava, izgradnja cevovoda biće završena u planiranom roku do 25. januara, ukoliko vremenski uslovi to budu dozvoljavali", istakao je ministar Mirović.

Nakon sastanka, članovi radne grupe, koju čine predstavnici sedam ministarstava, obišli su Sušička vrela, gde je počela izgradnja nove vodovodne mreže, koja će povezati gradski vodovod sa ovim izvorištem.

30. decembar 2013.

Potpisan Memorandum o saradnji između grada Čačka i kompanije G.I.D.C. doo Beograd

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić prisustvovao je u petak, 27. decembra 2013. godine, potpisivanju Memoranduma o saradnji između grada Čačka i kompanije “G.I.D.C. doo Beograd”, kao privrednog društva za razvoj industrijskih i infrastrukturnih projekata u Republici Srbiji.

Potpisan Memorandum o saradnji između grada Čačka i kompanije G.I.D.C. doo Beograd

Memorandum se odnosi na razvoj projekta solarne elektrane na teritoriji grada Čačka na lokaciji nekadašnje sanitarne deponije „Prelići“, a potpisali su ga Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić i direktor kompanije “G.I.D.C. doo Beograd” Saša Milovanović.

Osnovni cilj Memoranduma jeste uspostavljanje širokog stepena razumevanja između potpisnika radi izrade investiciono-tehničke dokumentacije, pre svega Prethodne studije opravdanosti, kojom bi se utvrdila prostorna, ekološka, društvena, finansijska, tržišna i ekonomska opravdanost investicije za izgradnju solarne elektrane.

Ukoliko studija opravdanosti pokaže da je projekat isplativ, grad Čačak će obezbediti zemljište i komunalne naknade za gradsko-građevinsko zemljište, dok će „G.I.D.C. doo Beograd“ snositi troškove izrade projektne dokumentacije- idejnog i glavnog projekta radi dobijanja građevinske dozvole i predložiti Gradu Čačku oblik i model javno-privatnog partnerstva za realizaciju projekta.

25. decembar 2013.

Početak pripremnih radova na deonici Koridora 11 Obranovac-Ljig

Realizacija projekta izgradnje deonice autoputa Koridor 11 Obrenovac – Ljig, čija je vrednost 333,7 miliona dolara, u izvođenju kineske kompanije Shandong Hi-Speed Group, započeta je u utorak, 24. decembra 2013. godine.

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić, predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, ambasador NR Kine Zhang Wanxue i predsednik Odbora kompanije Shandong Hi-Speed Group Sun Liang ozvaničili su početak pripremnih radova na pomenutoj deonici u mestu Dići kod Ljiga.

Početak pripremnih radova na deonici Koridora 11 Obranovac-Ljig

Ugovor koji je zaključen sa kineskom kompanijom odnosi se na deonice Obrenovac - Ub i Lajkovac - Ljig, u ukupnoj dužini od 50 kilometara i 230 metara. Na deonici Obrenovac – Ub, dužine 26,2 kiliometra, izgradiće se 14 mostova i jedna saobraćajna petlja kod Uba, dok će na deonici Lajkovac - Ljig dužine 24 kilometra biti izgrađeno 16 mostova i jedan tunel dužine 990 metara.

Planirani rok izgradnje pomenutih deonica je 37 meseci, a radovi se finansiraju iz kredita kineske „Eksim banke“, u vrednost 333,7 miliona dolara, računajući 10 odsto učešća Srbije. Kredit je dobijen po povoljnim uslovima, na 20 godina uključujući i grejs period od pet godina, sa fiksnom kamatom od 2,5 odsto godišnje.

Početak pripremnih radova na deonici Koridora 11 Obranovac-Ljig

Ministar Velimir Ilić zahvalio se predsedniku Tomislavu Nikoliću, ministaru Bačeviću, ministru saobraćaja Antiću, Vladi Republike Srbije i Koridorima Srbije na doprinosu u realizaciji ovog projekta. On je najavio da će i ostale dve deonice Surčin - Obrenovac i Preljina - Požega, koje su u postupku tendera, veoma brzo ući u završnu fazu pripreme za izgradnju.

Srbija će dobiti moderan autoput od Beograda prema Crnoj Gori, i time se Ibarska magistrala više neće nazivati "magistralom smrti", zbog velikog broja saobraćajnih nesreća, zaključio je ministar.

11. decembar 2013.

Biznis konferencija o finansiranju projekata energetske efikasnosti u Srbiji “BEES 2013.”

Konferencija „Biznis energetske efikasnosti u Srbiji” održana je u utorak, 10. decembra, u “Centru Sava”, uz podršku Ministarstva građevinarstva i urbanizma, Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine, u saradnji sa GIZ-om.

Biznis konferencija o finansiranju projekata energetske efikasnosti u Srbiji “BEES 2013.”

Osnovni cilj BEES 2013 jeste da lokalnim samoupravama predstavi održive modele za realizaciju projekata iz oblasti energetske efikasnosti kroz direktno povezivanje sa finansijskim institucijama i kompanijama koje na tržištu nude najoptimalnija komercijalna rešenja.

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić je u svom uvodnom obraćanju istakao da se više ni jedna zgrada neće graditi, a da nema ispunjene kriterijume energetske efikasnosti koji su ugrađeni u novi Zakonu o uređenju prostora i izgradnji, i dodao, da se mora naći model da objekte koji su već izgrađeni učinimo energetski efikasnim. Za Sribju je bitno da se smanji utrošak energije po jedinici proizvoda i glavi stanovnika, istakao je ministar.

Energetska efikasnost bi, rekao je, trebalo da pokaže velike rezultate naredne godine, od zapošljavanja na ovim projektima, otplate kreditnih linija od uštede električne energije, a moguće je i urbano regenerisati čitava naselja, promeniti fasade i uvesti red u ovu oblast.

Biznis konferencija o finansiranju projekata energetske efikasnosti u Srbiji “BEES 2013.”

Ilić je naglasio da bi projekti energetske efikasnosti, ako svi budu spremni da razgovaraju o njima, mogli da generišu stotine miliona evra. On je ukazao da za ovaj projekat postoji i interesovanje banaka, ali Vlada Srbije i Ministarstvo finansija ne žele da se država zadužuje, pa je neophodno naći načine da se projekti finasiraju u saradnji sa lokalnom samoupravom.

Na konferenciji BEES 2013. Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine predstavilo je program Budžetskog fonda energetske efikasnosti, čija implementacija je najavljena za januar 2014. godine.

5. decembar 2013.

Centralna javna rasprava o Nacrtu zakona o uređenju prostora i izgradnji

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić otvorio je, 4. decembra 2013. godine, u „Centru Sava“, Centralnu javnu raspravu o Nacrtu zakona o uređenju prostora i izgradnji. U javnoj raspravi koju je Ministarstvo građevinarstva i urbanizma organizovalo u saradnji sa USAID BEP, osim ministra Ilića govorili su Ambasador Nemačke u Srbiji Heinz Wilhelm, direktor Kancelarije za ekonomski razvoj USAID-a Suzan Kutor, državni sekretar Ministarstva građevinarstva i urbanizma Milan Miljević, pomoćnik ministra građevinarstva i urbanizma Aleksandra Damnjanović i predsednik Kancelarije za brze odgovore Zoran Livaja.

Centralna javna rasprava o Nacrtu zakona o uređenju prostora i izgradnji

Ministar Ilić, u svom uvodnom obraćanju, ukazao je na značaj novog Zakona o uređenju prostora i izgradnji, s obzirom da će pomenuti Zakon pojednostaviti i ubrazati dosadašnje procedure izdavanja građevinske dozvole i dobijanja neophodne dokumentacije za izgradnju, čime će se poboljšati investiciona klima u Srbiji.

Novi Zakon o uređenju prostora i izgradnji, koji bi do 20. decembra trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri, predviđa izdavanje građevinske dozvole na jednom šalteru, za porodične objekte u roku od 8 dana, dok za veće stambene i industrijske objekte do 25 dana, rekao je ministar.

Ministar Ilić zahvalio se svim saradnicima koji su učestvovali u izradi Nacrta zakona o uređenju prostora i izgradnji, američkoj i nemačkoj ambasadi, Privrednoj komori Srbije, nevladinim organizacijama, kao i Kancelariji za brze odgovore koja će doprineti efikasnijoj primeni pomenutog Zakona.

Državni sekretar Ministarstva građevinarstva i urbanizma Milan Miljević naveo je značaj novih odredaba koje su implementirane u Nacrt Zakona:
- registar investitora koji se vodi u Privrednoj komori Srbije za objekte namenjene tržištu;
- uvođenje glavnog gradskog urbaniste;
- institut rane participacije u postupku usvajanja urbanističkih planova koji podrazumeva upoznavanje javnosti sa opštim ciljevima i svrhom izrade plana, kao i mogućnost izjašnjavanja o planskim rešenjima;
- urbanistički planovi ne mogu biti u suprotnosti sa prostornim planovima;
- sa ciljem da se planovi dodatno razrade, u Zakon je unet i urbanističko-arhitektonski konkurs, za lokacije koje su od značaja za lokalnu samoupravu;
- uvedena je Naknada za uređivanje građevinskog zemljišta;
- uveden je institut urbanističkog ugovora, koji lokalna samouprava može da zaključi sa investitorom kada postoji značaj i interes za realizaciju određenog investicionog projekta;
- definisani su Projekti parcelacije i preparcelacije;
- postupak ispravke granica susednih parcela - za ispravku granice susednih katastarskih parcela, kao i za spajanje dve susedne katastarske parcele istog vlasnika, izrađuje se geodetska detaljna skica;
- procena vrednosti nepokretnosti;
- ponuđeno je rešenje prava korišćenja u pravo svojine uz naknadu;
- jedinstvo nepokretnosti;
- propisane su jasne i nedvosmislene nadležnosti i procedure za realizaciju različitih vrsta objekata, u cilju skraćenja rokova izdavanja lokacijskih, građevinskih i upotrebnih dozvola;
- lokacijska dozvola sadrži uslove iz urbanističkog, odnosno prostornog plana i posebne uslove ukoliko su propisani planom ili posebnim zakonom.

Tehnički uslovi se pribavljaju u postupku izrade idejnog odnosno glavnog projekta;
- lokacijsku dozvolu za objekte od značaja za Repubiku Srbiju, može da izda nadležno ministarstvo za poslove urbanizma, ukoliko planski dokument na osnovu koga se izdaje lokacijska dozvola, nije izrađen u roku koji je propisan odlukom o pristupanju plana, odnosno nije donet od strane jedinice lokalne samouprave;
- pojačan je inspekcijski nadzor u smislu većih ovlašćenja urbanističke inspekcije;

Pomoćnik ministra građevinarstva i urbanizma Aleksandra Damnjanović osvrnula se na novine u Nacrtu Zakona o uređenju prostora i izgradnji koje se odnose na uređivanje građevinskog zemljišta, konverziju i jedinstvo nepokretnosti.

Pravo svojine stečeno konverzijom proizvodi pravno dejstvo od 11. septembra 2009. godine, dok upis ima deklarativni karakter. Pravo korišćenja na građevinskom zemljištu upisano u korist društvenih preduzeća i privrednih društava koja posluju društvenim ili većinskim državnim kapitalom, odnosno koja su u postupku privatizacije, restrukturiranja radi pripreme za privatizaciju ili stečaj, pretvara se u pravo svojine, bez naknade, rekla je pomoćnik ministra.

Damnjanović je istakla da nosioci prava korišćenja na građevinskom zemljištu u javnoj svojini koji su bili ili jesu privredna društva na koja su primenjivani zakoni kojima se uređuje privatizacija, stečaj ili izvršni postupak, lica koja su to pravo stekla radi izgradnje pre 13. maja 2003. godine u skladu sa tada važećim zakonima, kao i lica koja su stekla pravo dugoročnog zakupa u skladu sa zakonom, mogu izvršiti konverziju uz naknadu koja iznosi 80% od tržišne vrednosti građevinskog zemljišta u momentu podnošenja zahteva, obračunat u skladu sa propisima kojima se uređuje porez na imovinu.

Objašnjavajući novu odredbu Zakona koja se odnosi na jedinstvo nepokretnosti Damnjanović je istakla da nakon upisa prava svojine stečene po osnovu konverzije uz naknadu, katastarske parcele zajedno sa objektima koji su na njima izgrađeni postaju jedinstveni predmet prava svojine - sva postojeća prava i tereti koji su postojali na objektu u trenutku upisa prava svojine prenose se i na zemljište na kome su izgrađeni.

18. novembar 2013.

Međunarodni Sajam - forum voda 2013

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić otvorio je, 18. novembra 2013. godine, u Beogradu, Međunarodni sajam i forum voda 2013. Pored ministra Ilića učesnicima sajma obratili su se predsednik Privredne komore Srbije Željko Sertić i predsednik Udruženja za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo Predrag Bogdanović.

Međunarodni Sajam - forum voda 2013

U uvodnom obraćanju ministar Ilić istako je značaj održavanja ovakvih manifestacija koje na jednom mestu okupljaju veliki broj stručnnjaka, projektantskih firmi, naučnih institucija, predstavnika lokalnih samouprava, proizvođača opreme, u cilju unapređenja stanja u oblasti voda. U prilog tome, ministar je upozorio na podatak da oko 30 opština u Srbiji koristi više od 80 odsto azbestnih cevi za vodosnabdevanje koje su štetne po zdravlje i odavno su izbačene iz upotrebe u EU.

U Srbiji nema potrebnih pogona za prečišćavanje vode koja se vraća u prirodu, dok su sa druge strane zakonski propisi o tome u EU veoma oštri, rekao je ministar Ilić i dodao da Vlada Republike Srbije ovu oblast treba staviti u prvi plan i obezbediti veća sredstva u budžetu za tu namenu, s obzirom da su dosadašnja izdvajanja minorna.

Međunarodni Sajam - forum voda 2013

Više od 90 domaćih i stranih kompanija učestvuje na ovogodišnjem sajmu voda, što pokazuje veliku zainteresovanost evropskih zemalja za saradnju sa domaćim kompanijama u cilju unapređenja ove oblasti. Tim povodom sutra će se održati sastanak sa predstavnicima izraelskih kompanija koje u ovom sektoru žele da sarađuju sa našim firmama, naglasio je ministar Ilić.

Sajam i međunarodni naučno-stručni skup Forum voda održava se pod pokroviteljstvom Privredne komore Srbije uz podršku Udruženja vodovoda i kanalizacije Srbije, dok su organizatori manifestacije Udruženje za tehnologiju vode i snitarno inženjerstvo.

Učesnici Foruma voda 2013, između ostalih su i: IAWD (asocijacija vodovoda podunavskih zemalja), IWA (asocijacija voda sveta), DVGW (naučno-stručna asocijacija za pijaću vodu Nemačke), LNEC (Lisabon), Hidro komp (Nikozija), Institut „Jarnoslav Černi“, Građevinski fakultet – Beograd, EUREAU – asocijacija vodovoda i kanalizacije EU, TYW Karlsrue (centar za tehnologiju voda), Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju grada – Beograd, Beogradski vodovod i kanalizacija.

15. novembar 2013.

Ministar Ilić uručio građevinsku dozvolu za „Južni tok“

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić uručio je izvršnom direktoru projekta „Južni tok“ Dušanu Bajatoviću građevinsku dozvolu za izgradnju transnacionalnog gasovoda „Južni tok“ u Srbiji, u četvrtak, 14. novembra 2013. godine.

Ministar Ilić uručio građevinsku dozvolu za „Južni tok“

Izdavanju građevinske dozvole za prvu fazu izvođačkih radova na „Južnom toku“ osim ministra Ilića, prisustvovali su i ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović, ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević, kao i zamenik trgovinskog predstavnika Ruske Federacije u Srbiji, Ilja Pčeljnik.

Transnacionalni gasovod „Južni tok“ predstavlja strateški projekat, kako po dužini gasovoda, tako i po kapacitetima koji se transportuju prema južnoj i centralnoj Evropi. „Zahvaljujući saradnji sa ministarstvima energetike i rudarstva, uspeli smo u najkraćem periodu da pripremimo prvo lokacijsku, a dan kasnije i građevinsku dozvolu“, rekao je ministar Ilić.

Ministar Ilić uručio građevinsku dozvolu za „Južni tok“

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma od početka godine izdalo je građevinske dozvole za velike projekte vredne više od tri milijarde evra, koji će biti realizovani naredne godine, pri čemu je naglasio da neće dozvoliti kašnjenje sa izdavanjem neophodne dokumentacije koja će pratiti izgradnju Južnog toka.

Izgradnja gasovoda “Južni tok”, kapaciteta 41 milijardu kubnih metara gasa godišnje, počinje 24. novembra, a vrednost radova iznosiće oko 1,925 milijardi evra. Južni tok kroz Srbiju gradiće se iz osam deonica: Zaječar - Paraćin; Paraćin - Smederevo; Kovin - Vrbas; Vrbas - Bački breg, dva lota koji se odnose na krakove prema Republici Srpskoj i Hrvatskoj, dok preostale dve deonice podrazumevaju izgradnju dve kompresorske stanice.

4. novembar 2013.

Počela izgradnja socijalnih stanova u Kraljevu

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić položio je u petak, 31.oktobra 2013. godine, u Kraljevu, kamen temeljac za izgradnju objekta sa sedam stambenih jedinica u okviru Programa izgradnje stanova za socijalno stanovanje.

Počela izgradnja socijalnih stanova u Kraljevu

Projekat izgradnje socijalnih stanova u Kraljevu, vredan 30 miliona dinara, jednim delom se finansira iz budžetskih sredstava Republike Srbije a drugim delom sredstvima grada Kraljeva, putem Opštinske stambene agencije Kraljevo.

Objekat u kraljevačkom naselju Ribnica sastoji se od sedam stambenih jedinica namenjenih socijalno ugroženim porodicama, ukupne neto stambene površine 307,93 m2, i poslovnim prostorom za kancelariju mesne zajednice Ribnica, od 25,97 m2 neto površine.

Počela izgradnja socijalnih stanova u Kraljevu

Otvaranju gradilišta u Kraljevu osim ministra Ilića prisustvovali su i gradonačelnik Kraljeva Dragan Jovanović, direktor Republičke agencije za stanovanje Maja Lakićević i direktor Gradske stambene agencije Kraljevo Miodrag Vujović.

Tom prilikom ministar Ilić je rekao da projekat izgradnje novog naselja u Dositejevoj ulici u Kraljevu, oštećenog u zemljotresu pre tri godine, neće ući u plan finansiranja iz budžeta ove godine jer je iz Ministarstva finansija stigao dopis da će iz budžeta biti realizovani samo projekti koji imaju predatu kompletnu dokumentaciju.

12. oktobar 2013.

Izgradnja stanova za socijalno stanovanje u Pančevu

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić otvorio je, 11. oktobra 2013. godine, gradilište u Pančevu namenjeno izgradnji stanova u okviru Programa socijalnog stanovanja.

Izgradnja stanova za socijalno stanovanje u Pančevu

Tom prilikom ministar Ilić rekao je da je reč o jeftinoj gradnji stanova u saradnji sa lokalnim samoupravama, koje obezbeđuju lokacije i priključke komunalne infrastrukture, zbog čega će gradnja stanova koštati oko 400 evra po kvadratu.

Ministar je najavio da će se nastaviti izgradnja socijalnih stanova u Pančevu, s obzirom da u tom gradu živi dosta socijalno ugroženih stanovnika, i pozvao gradske vlasti da obezbede lokacije za gradnju.

Lokacija namenjena izgradnji stanova za socijalno stanovanje nalazi se u ulici Makisma Gorkog 97, i sadržaće 8 stambenih jedinica ukupne bruto površine 568,67m2, od čega će minimum 228m2 neto stambene površive biti namenjeno zakupu u javnoj svojini. Vrednost projekta iznosi 28 miliona dinara, dok se završetak radova očekuje u junu 2014. godine.

Izgradnja stanova za socijalno stanovanje u Pančevu

Planirano je da u toku 2013. i 2014. godine bude izrađeno 9.000 m2 neto korisne stambene površine stanova za socijalno stanovanje u Zrenjaninu, Kikindi, Kragujevcu, Čačku, Kraljevu, Nišu i Pančevu, rekao je ministar Ilić. Stanovi koji se grade sredstvima iz budžeta ostaju javna svojina i davaće se u zakup socijalno ugroženom stanovništvu, a preostalim izgrađenim stanovima će raspolagati lokalne samouprave prema potrebama stanovništva.

Otvaranju gradilišta, osim ministra Ilića prisustvovali su gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov, direktor Republičke agencije za stanovanje Maja Lakićević i direktor Gradske stambene agencije Pančevo Aleksandar Brkić.

7. oktobar 2013.

Dodeljena sredstva Ministarstva građevinarstva i urbanizma za izradu urbanističkih planova

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić potpisao je ugovore sa predstavnicima 30 lokalnih samouprava o dodeli bespovratnih sredstava radi izrade urbanističkih planova na teritoriji Republike Srbije, u vrednosti od 30.000.000 dinara.

Dodeljena sredstva Ministarstva građevinarstva i urbanizma za izradu urbanističkih planova

Javni konkurs raspisan od 12.08.2013. godine za dodelu budžetskih sredstava Ministarstva građevinarstva i urbanizma radi sufinansiranja izrade urbanističkih planova odnosio se na izradu plana generalne regulacije za sedište jedinice lokalne samouprave, kao i plana generalne regulacije za druga naseljena mesta na teritoriji opštine i gradova, čija je izrada predviđena prostornim planom jedinice lokalne samouprave.

Pravo na dodelu sredstava imaju jedinice lokalne samouprave koje su u budžetu za 2013. godinu obezbedile deo sopstvenih sredstava za izradu urbanističkog plana za koji konkurišu, kao i opštine koje su opravdale ranije dodeljena sredstva za izradu urbanističkih planova.

Dodeljena sredstva Ministarstva građevinarstva i urbanizma za izradu urbanističkih planova

Ministar Ilić istakao je da je ugovoreno sufinansiranje urbanstičkih planova za 26 opština i četiri grada, pri čemu će naredne godine sredstva za te namene biti znatno veća. Opštine koje su potpisale ugovore o dodeli sredstava radi izrade prostornih planova su Bosilegrad, Bojnik, Mali Zvornik, Srbobran, Despotovac, Knić, Ljig, Merošina, Novi Bečej, Aranđelovac, Bački Petrovac, Ivanjica, Kovačica, Temerin, Lučani, Ruma, Topola, Beočin, Petrovac na Mlavi, Majdanpek, Sremski Karlovci, Bačka topola, Vrnjačka Banja, Lapovo, Negotin, Vršac, Stara Pazova, kao i gradovi Valjevo, Čačak, Kraljevo.

Ministar Velimir Ilić ukazao je da potpisivanje ugovora ima za cilj da se opštinama pomogne u pravljenju urbanističkih planova i pripremama za primenu novog zakona o planiranju i izgradnji. Zakon se trenutno nalazi u javnoj raspravi i vrlo brzo će ući u parlament, naglasio je ministar Ilić i zaključio da posle stupanja na snagu tog akta neće biti divlje gradnje ni u jednoj opštini.

17. septembar 2013.

Razgovor ministra Ilića sa predstavnicima turske kompanije „Doguš“

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić razgovarao je sa predstavnicima turske kompanije „Doguš grup“ (DOGUS CONSTRUCTION GROUP) o potencijalnim ulaganjima u oblasti građevinarstva i putne infrastrukture u Srbiji.

Razgovor ministra Ilića sa predstavnicima turske kompanije - Doguš

Član Izvršnog odbora Mr. Burak Talu predstavio je potencijal „Doguš grup”, koja u svom sastavu ima 180 kompanija i 35 hiljada zaposlenih.

U sektoru građevinarstva do sada su realizovali 170 projekata (brane, hidroelektrane, autoputevi, magistralni putevi, tuneli, mostovi, vijadukti, niska i visokogradnja) u vrednosti od 12 milijardi dolara.

Ministar Ilić upoznao je delegaciju „Doguš”-a sa projektima iz oblasti građevinarstva za koje je kompanija zainteresovana, i sa njima razgovarao o modelima finansiranja u toj oblasti.

Kompanija „Doguš grup“ (DOGUS GROUP) pored navedenog posluje i u oblastima finansijskog sektora, automobilskoj industriji, turizmu i uslugama, medijima, nekretninama i energetici.

Osim u Turskoj, prisutni su na tržištima Rusije, Hrvatske, Grčke, Kazahstana, Kine, Ukrajine, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Malte, Švajcarske, V. Britanije, Holandije i Italije.

13. septembar 2013.

Kongres dimničara Srbije

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić otvorio je prvi kongres dimničara Srbije - „Dimničarstvo kao komunalna delatnost“.

Kongres dimničara Srbije

Teme kongresa bile su uloga dimničarske delatnosti u oblasti bezbednosti i zdravlja građana, zaštita od požara, zaštita životne sredine i energetske efikasnosti, važnost dimničarske službe za lokalnu samoupravu, kao i kriterijumi i način organizovanja dimničarske službe u opštinama i gradovima.

U svom uvodnom obraćanju ministar Ilić izrazio je zadovoljstvo zbog održavanja prvog Kongresa dimničara Srbije u godini kada se obeležava 150 godina njihovog postojanja. On je ukazao da su komunalne delatnosti u nadležnosti Ministarstva građevinarstva i urbanizma, i da će nastojati da se što više finansijskih sredstava obezbedi kako bi se mnoge komunalne delatnosti dovele u red.

"Žao mi je što se u komunalnim opremanjima gradova nisu pojavljivali dimničari i tražili određena sredstva za svoju delatnost", rekao je ministar Ilić i pozvao ih da to urade, kako bi se u narednom budžetu obezbedila sredstva za tu delatnost.

Na osnovu statistike koju je sačinilo Ministarstvo građevinarstva i urbanizma, u dimničarstvu bi se moglo zaposliti 1000 ljudi, rekao je ministar i dodao da je sticanje potrebnog znanja preduslov za zapošljavanje u toj oblasti. Ministarstvo građevinarstva je spremno da izdvoji novac za kurseve, kako bi dimničari mogli da dobiju potrebna znanja i pripreme se za ta zanimanja, istakao je ministar i dodao, da postoje opštine i gradovi u kojima nema nijednog dimničara.

Ispred nadležnog Ministarstva građevinarstva i urbanizma, pomoćnik ministra Aleksandra Damnjanović govorila je o zakonskom okviru u kojem se može delovati u cilju uređenja i unapređenja komunalnih delatnosti, u koje spada i dimničarska delatnost.

Na početku izlaganja Damnjanović je ukazala da postojeći zakonski okvir u nekim svojim delovima usporava unapređivanje komunalnih delatnosti. Zakon o komunalnim delatnostima, kojim je regulisano i obavljanje dimničarskih usluga, stupio je na snagu 2011. godine i on ne predviđa donošenje podzakonskih akata u oblasti dimničarskih usluga od strane resornog Ministarstva, kojim bi se bliže uredila ova delatnost, objasnila je pomoćnik ministra.

Pomoćnik ministra naglasila je da je dimničarska delatnost složena oblast u kojoj se prepliću nadležnosti i paralelna postupanja inspekcijskih službi, kao što su inspektori životne sredine, komunalni i građevinski inspektori. Iz navedenih razloga ovu oblast bi trebalo mnogo bolje zakonski urediti, s obzirom da postojeći Zakon o komunalnim delatnostima ne može odgovoriti na potrebe dimničarske delatnosti i drugih komunalnih delatnosti, dodala je Damnjanović.

U nameri da uprkos zakonskim preprekama unapredi dimničarsku delatnost, Ministarstvo građevinarstva i urbanizma sačinilo je analizu koju će u narednom periodu predočiti Vladi Republike Srbije u cilju definisanja daljih postupanja u unapređivanju komunalne delatnosti, pa samim tim i dimničarskih usluga, rekla je Damnjanović. Trenutno u Srbiji postoji 16 registrovanih firmi koje pružaju dimničarske usluge, u 2012. godini pročišćeno je 296 906 hiljada dimnjaka, dok je dimničarskim uslugama bilo obuhvaćeno 379 908 hiljada domaćinstava i 4794 pravnih lica, saopštila je Damnjanović.

Pomoćnik ministra Aleksandra Damnjanović pozvala je Udruženje dimničara Srbije da formiraju tročlanu radnu grupu koja će sa Ministarstvom građevinarstva i urbanizma učestvovati u donošenju novih propisa, kojima će biti bliže i detaljnije uređena dimničarska delatnost.

„U Ministarstvu građevinarstva i urbanizma imate partnera sa kojim možete razgovarati i aktivno učestvovati u rešavanju problema, sa ciljem unapređivanja dimničarskih delatnosti u Srbiji i poboljšanja nivoa usluga kod krajnjih korisnika“, zaključila je Damnjanović.

11. septembar 2013.

Potpisan Protokol o izgradnji mosta preko reke Drine

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić i ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ispred dveju vlada potpisali su u Banjaluci Protokol o izgradnji mosta preko reke Drine na lokaciji Bratunac - Ljubovija sa pristupnim saobraćajnicama i zajedničkim graničnim prelazom.

Potpisan Protokol o izgradnji mosta preko reke Drine

Most na reci Drini izgradiće se na lokaciji, dva kilometra nizvodno od Bratunca i biće veza između magistralnog puta M-19 i regionalnog puta R-454 u Republici Srpskoj i magistralnog puta M-19.1 u Republici Srbiji.

„Ovo će biti važna veza Republike Srpske sa našim Koridorom 11 koji gradimo prema Jadranskom moru", naglasio je ministar Ilić, i tom prilikom izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem Protokola dveju vlada.

Potpisan Protokol o izgradnji mosta preko reke Drine

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović istakao je da bi se u narednoj godini trebalo početi sa gradnjom mosta.

"Predviđeno je da izgradnju mosta i pristupne saobraćajnice sa srbijanske strane finansira Srbija, Republika Srpska da finansira svoje pristupne saobraćajnice, dok bi granični prelaz bio finansiran zajedničkim sredstvima", dodao je Čubrilović.

4. septembar 2013.

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma raspisuje konkurs za izradu idejnih rešenja porodičnih stambenih objekata u okviru projekta „Srpska tradicionalna kuća“

U cilju realizacije projekta ''Srpska tradicionalna kuća'', koje je na osnovu Zakona o ministarstvima i Zakona o budžetu pokrenuo ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić, resorno Ministarstvo raspisuje javni konkurs za idejno arhitektonsko rešenje porodičnih stambenih objekata zasnovanih na arhitektonskim principima tradicionalnog graditeljskog nasleđa Srbije.

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma raspisuje konkurs za izradu idejnih rešenja porodičnih stambenih objekata u okviru projekta „Srpska tradicionalna kuća“

Polazeći od činjenice da je arhitektonsko nasleđe važan deo nacionalnog identiteta svakog naroda, a u skladu sa Načelima za uređenje i korišćenje prostora, Zakona o planiranju i izgradnji, Ministarstvo građevinarstva i urbanizma prepoznalo je značaj očuvanja graditeljskog nasleđa, kao i njegove afirmacije kroz razvoj i primenu tradicionalnih principa u savremenoj praksi planiranja, projektovanja i građenja u Srbiji.

Svrha konkursa je da se kroz odabir najkvalitetnijih rešenja potvrdi univerzalnost koncepta srpske tradicionalne kuće i prepoznaju principi projektovanja i gradnje primenjivi u savremenim uslovima, pri čemu će se projekti za izgradnju porodičnih stambenih objekata besplatno dodeljivati zainteresovanim građanima.

Konkurs organizuje Ministarstvo građevinarstva i urbanizma uz podršku Udruženja arhitekata Srbije, a sredstva za organizaciju i sprovođenje konkursa se obezbeđuju iz Budžeta Republike Srbije.

Konkurs je otvoren, anoniman i jednostepen. Pravo učešća na konkursu imaju pravna i fizička lica, pri čemu pravna lica moraju biti upisana u odgovarajući registar za izradu tehničke dokumentacije, dok fizička lica moraju imati visoku stručnu spremu iz oblasti arhitekture.

Učesnici konkursa imaju slobodu da u svoje timove uključe studente arhitekture, kao i mlade stručnjake iz drugih struka koji bi svojim stavovima i znanjima doprineli unapređenju konkursnih rešenja.

Zadatak učesnika konkursa je da, koristeći one elemente tradicionalnog graditeljskog nasleđa Srbije primenjive u savremenoj praksi projektovanja i izgradnje, predlože odgovarajuće modele porodičnih stambenih objekata:

1.) ''moravska'' kuća
2.) ''šumadijska'' kuća
3.) ''vojvođanska'' kuća
4.) kuća ''brvnara''

Javni konkurs raspisan je danas, 04.09.2013. godine, dok je krajnji rok za predaju radova 04.10.2013. godine, do 15 časova. Programski elementi, javni poziv i konkursna dokumentacija dostupni su na naslovnoj strani zvaničnog sajta Ministarstva građevinarstva i urbanizma.

Dodatna pitanja u vezi sa pripremanjem ponude, odnosno načinom predaje konkursnog rada, mogu se poslati na e-mail adresu: nevena.djurovic@mgu.gov.rs, najkasnije do 29.09.2013. godine.

2. septembar 2013.

Srpski zvaničnici u poseti NR Kini

Srpska delegacija koju su činili Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić, ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić, ministar rudarstva i prostornog planiranja Milan Bačević i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić bila je u zvaničnoj poseti NR Kini, na poziv kineskog predsednika Sji Đinpinga. Cilj posete srpskih zvaničnika je inteziviranja ekonomske saradnje između dve zemlje čije je strateško partnerstvo uspostavljeno 2009. godine.

Srpski zvaničnici obavili su razgovore sa premijerom NR Kine Li Kećijangom, predsednikom Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa NR Kine Džang Dedžijangom, zvaničnicima provincije Džeđijang, kao i sa predstavnicima kineskih kompanija koje posluju u Srbiji Huawei, Gezhouba, High Speed Shandong Group.

U okviru zvanične posete, ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić sa predstavnicima Eksim banke potpisao je ugovor o kreditu za izgradnju deonice autoputa Koridor 11, Ljig-Obrenovac.

8. avgust 2013.

Ministar Ilić čestitao praznik srpskim građevinarima

Povodom Dana građevinara u Srbiji, ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić organizovao je prijem kome su, osim predstavnika Privredne komore Beograda, kao i predstavnika Sindikata građevinskih radnika Beograda, prisustvovali i predstavnici najuspešnijih građevinskih kompanija u Srbiji: Energoprojekt, Planum, PIM, Saobraćajni institut CIP, Jedinstvo, Elita-kop, i drugi.

Ministar Ilić čestitao praznik srpskim građevinarima

Ministar Ilić je, ovom prilikom, ispred Ministarstva građevinarstva i urbanizma, kao i u ime Vlade Republike Srbije, čestitao praznik svim građevinarima i poželeo im puno uspeha u predstojećoj sezoni.

22. jul 2013.

Konferencija BIZLajf "Zelena energija Srbije - Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost"

U organizaciji medijske kuće BIZLajf, 15 jula 2013. godine u Beogradu, održana je treća po redu konferencija sa temom "Zelena energija Srbije - Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost" na kojoj su pored ministra energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorane Mihajlović i ministra građevinarstva i urbanizma Velimira Ilića učestvovali profesori, organizacije, predstavnici državnih institucija i privrede.

Konferencija BIZLajf Zelena energija Srbije - Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost

Tema konferencije bila je energetski efikasna gradnja, energetski pasoši, Zakon o energetskoj efikasnosti i korišćenje obnovljivih izvora energije. Diskutovalo se i o načinu finansiranja projekata iz oblasti energetske efikasnosti i uslovima za dobijanja takvih kredita.

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić je u svom uvodnom obraćanju istakao da je Srbija trenutno među vodećim zemljama u Evropi po utrošku električne energije po jedinici proizvoda i glavi stanovnika. Sa tim u vezi, on je izrazio nezadovoljstvo što se za oblast energetska efikasnost u Srbiji još uvek nisu pronašle mogućnosti za dobijanje jeftinih kreditnih linija koje bi bile dostupne građanima i privrednim subjektima.

Istraživanje Ministarstva građevinarstva i urbanizma dalo je podatak da u slabo razvijenim opštinama u Srbiji imamo do 30 posto spolja neomalterisanih objekata, dok su studije pokazale da se mogućnosti za uštedom električne enrgije kreću i do 40 proceneta, rekao je Ilić. Upravo ovi podaci su veoma važani, ujedno i velika prilika za Srbiju da finansira u energetsku efikasnost jer bi se time smanjio uvoz električne energije, i na direktan način uticalo na prihode države, naglasio je ministar.

Ministar Ilić saopštio je da su predstavnici Nemačkih i Austrijskih banaka, u razgovorima koje je sa njima obavio, ponudili bezkamatne kreditie za ovu oblast uz obavezu da od njih kupujemo opremu za “zelenu energiju” koja će biti konkurentna na našem tržištu. Takođe, NR Kina je spremna da obezbedi povoljan kredit od 100 miliona eura za projekat uštede energije. Ministar je naglasio da bi kroz uštede električne energije, koje bi se tom prilikom ostvarile, investicije u poboljšanje energetske efikasnosti objekata mogle da se isplate u periodu od tri do pet godina. Prema njegovim rečima ulaganje u energetsku efikasnost daje najbrži povraćaj investicija.

Ministar je izrazio zadovoljstvo zbog organizovanja konferencije koja se bavi temom koja je veoma bitna za Srbiju i dodao da je Ministarstvo građevinarstva i urbanizma oformilo radnu grupu u čiji rad su uključena četiri beogradska fakulteta sa svojim najboljim stručnjacima iz oblasti energetske efikasnosti.

Konferencija BIZLajf Zelena energija Srbije - Obnovljivi izvori energije i energetska efikasnost

Pomoćnik ministra građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Aleksandra Damnjanović u svom izlaganju, u delu konferencije koji se odnosio na pravni okvir za uspostavljanje mera energetske efikasnosti, predočila je da je Energetsko zakonodavstvo imalo za cilj da bude usklađeno sa evropskim zakonodavstvom, odnosno standardima koji važe u razvijenim evropskim zemljama.

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma donelo je dva veoma važna pravilnika na osnovu kojih su urađeni postupak i način dobijanja procenta uštede električne energije i postupak izdavanja energetskog pasoša. Svi objekti visokogradnje moraju da budu energetski efikasni, dok objekti koji se obnavljaju moraju podići nivo efikasnoti minimum za jedan razred, naglasila je Damnjanović.

Pomoćnik ministra ukazala je na podatak da u Srbiji trenutno ima oko 1000 licenciranih inženjera energetske efikasnosti, dok je procenjeni, potrebni broj 2000. „Nastojali smo da kroz odredbe, podzakonske akte ne uvodimo komplikovane zakonske procedure koje bi odugovlačile proceduru dobijanja rešenja za izdavanje energetskih pasoša. Svaka ovlašćena organizacija u kratkom administrativnom postupku podnosi zahtev Ministarstvu građevinarstva i urbanizma i u roku od petnaest dana dobija rešenje koje podrazumeva da ovlašćene organizacije mogu izdavati energetske pasoše“, dodala je Damnjanović.

01. jul 2013.

Započeta izgradnja stanova za socijalno ugrožene građane

Realizacija programa izgradnje stanova za socijalno najugroženije građane u Srbiji započeta je u subotu 29. juna, u čačanskom naselju Obrež. Vrednost 24 stambene jedinice, čija se izgradnja očekuje do kraja 2013. godine, iznosi 70 miliona dinara.

Započeta izgradnja stanova za socijalno ugrožene građane

Korisna površina 24 stana u pomenutom naselju iznosi 1800 metara kvadratnih, dok je prosečna kvadratura po stambenoj jedinici 70 metara kvadratnih. Stanovi su namenjeni samohranim majkama, invalidima, porodicama palih boraca i socijalno najugroženijim građanima.

Ukupna vrednost projekta je 70 miliona dinara, od čega je deo sredstava u iznosu od 47 miliona dinara dobijena od Republičke agencije za stanovanje u decembru 2012. godine, posredstvom Ministarstva građevinarstva i urbanizma, dok će ostatak sredstava biti obezbeđen iz budžeta lokalne samouprave Čačak.

Započeta izgradnja stanova za socijalno ugrožene građane

Na osnovu Uredbe o utvrđivanju Programa podrške građevinskoj industriji u 2012. godini, obezbeđena sredstva u iznosu od 200.000.000 dinara namenjena su za učešće države u izgradnji stanova za socijalno stanovanje. U okviru programa izgradnje stanova za socijalno najugroženije građane u Srbiji, osim opštine Čačak, do sada se prijavilo 6 gradova među kojima su Zrenjanin, Kikinda, Kraljevo, Kragujevac, Niš i Pančevo.

27. jun 2013.

Ministar Ilić podržao USAID-ov predlog koncepta reforme postupka izdavanja građevinskih dozvola

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi otvorili su danas u Medija centru stručni skup na kome je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) predstavila vodič za unapređenje postupka izdavanja građevinskih dozvola u Srbiji.

Ministar Ilić podržao USAID-ov predlog koncepta reforme postupka izdavanja građevinskih dozvola

Kada je reč o efikasnosti postupka izdavanja građevinskih dozvola, Srbija zauzima 179. mesto od ukupno 185 zemalja obuhvaćenih izveštajem Doing Business Svetske banke za 2013. godinu. Ta pozicija značajno bi mogla biti poboljšana donošenjem novog Zakona o planiranju i izgradnji, rekao je ministar Ilić.

On je istakao da novi Zakon o planiranju i izgradnji predviđa mnogo brže izdavanje građevinskih dozvola koje će se dobijati na jednom šalteru, a ostaje još da se reši pitanje konverzije.

Vodič pod nazivom „Koncept reforme postupka izdavanja građevinskih dozvola“, koji je izradio USAID-ov Projekat za bolje uslove poslovanja, sadrži jasne i sažete smernice za donošenje propisa kojima će se izdavanje građevinskih dozvola učiniti bržim i transparentnijim.

Ministar Ilić smatra da su predlozi USAID-a „dobri“ i „praktični“ a Nacrt novog Zakona o planiranju i izgradnji pravljen je upravo u skladu sa savetima ove međunarodne organizacije, zaključio je ministar.

Ministar Ilić podržao USAID-ov predlog koncepta reforme postupka izdavanja građevinskih dozvola

Trenutno je do dobijanja građevinske dozvole u Srbiji potrebno proći više od 100 raznih procedura, a dozvole se izdaju u proseku za 279 dana.

Osnovne prepreke efikasnom izdavanju građevinskih dozvola su:

 • nerešeni imovinsko-pravni odnosi,
 • nedostatak ili slab kvalitet planske dokumentacije,
 • loše stanje registra dostupne infrastrukture, i
 • velika ovlašćenja niza slabo kontrolisanih javnih preduzeća i drugih javnih tela koja su nezainteresovana za veću efikasnost u vezi sa građevinskim dozvolama, ili čak nameću nepotrebne procedure kako bi ojačali svoj položaj, odnosno opravdali nerazumno visoke naknade.

Ambasador SAD u Beogradu Majkl Kirbi rekao je da to što u Srbiji ima puno procedura za dobijanje građevinskih dozvola pokazuje da je u toj oblasti prisutna korupcija, jer takav ambijent odgovara korupciji.

Srbija mora da reši to pitanje kako bi građevinska industrija mogla da bude jedna od nosećih privrednih grana, istakao je Kirbi.

20. jun 2013.

Ministar Ilić i stručni tim Ministarstva zadužen za Koridor 11 u zvaničnoj poseti NR Kini

Ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić, koji sa stručnim timom boravi u višednevnoj poseti Narodnoj Republici Kini, obavio je ragovore sa predstavnicima Eksim banke, predsednikom kineske kompanije "Šandong haj-spid grup" Sun Liangom i generalnim direktorom CSI (Chin Shandong Internacional Economic and Technical Cooperation Corporation) Meng Jangom.

Ministar Ilić i stručni tim Ministarstva zadužen za Koridor 11 u zvaničnoj poseti NR Kini

U razgovorima sa rukovodstvom Eksim banke, koja finansira projekat izgradnje deonice autoputa Koridor 11, Ljig-Obrenovac, dogovoreno je da procedura dobijanja kredita bude završena u julu kako se ne bi kasnilo sa projektovanim rokovima za izgradnju pomenute deonice.

Ministar Ilić istakao je da će ugovoreni kredit za izgradnju Koridora 11 biti prvi iz fonda od 10 milijardi evra namenjen jugoistočnoj Evropi. Takođe, on je kineskim investitorima predstavio još dva projekta koji će se realizovati koncesiono, a odnose se na deonice autoputa Koridora 11 od mosta Zemun - Borča do Obrenovca i od Čačka do Požege.

 

 

Generalni direktor CSI Meng Jang istakao je da su u toku pripremni radovi za početak izgradnje Koridora 11 i da se istovremeno radi na ispunjavanju standarda propisanih od strane kineske vlade.

"Nakon pripremnih radova, doći ćemo u Beograd jer želimo da skratimo i olakšamo proces koliko god možemo dok će kvalitet ostati na najvišem nivou", rekao je Jang, i najavio da će se kompanija, pored Koridora 11, fokusirati i na investicije i finansiranje građevinskih projekata u Srbiji.

 

 

13. jun 2013.

Konkretizacija predloga radne grupe ministarstava za pomoć građevinskoj industriji

Radna grupa Vlade Srbije za pripremu hitnih mera podrške građevinskoj industriji održala je drugi po redu sastanak sa predstavnicima Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala, Privredne komore Srbije, kao i sa predstavnicima Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije, u sredu, 12. juna 2013. godine, u Istorijskoj sali Vlade Republike Srbije.

Konkretizacija predloga radne grupe ministarstava za pomoć građevinskoj industriji

Sastanku su prisustvovali: Velimir Ilić, ministar građevinarstva i urbanizma, Verica Kalanović, ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave, Aleksandra Damnjanović, pomoćnik ministra u Ministarstvu građevinarstva i urbanizma, Danilo Nikolić, državni sekretar u Ministarstvu pravde i državne uprave, Zoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, Aleksandar Ljubić, državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede, Duško Vuković i Dragana Platiša, Sindikat radnika građevinarstva i IGM, Dragan Kopčalić, Aca Popović i Viktor Kobjerski, Privredna komora Srbije, Milan Grujić, Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije.

Radna grupa raspravljala je o predlozima za pomoć srpskoj građevinskoj industriji koji su već izneti na prethodnom sastanku sa predstavnicima Sindikata i Privredne komore, a odnose se na: potrebu raspisivanja hitnog javnog poziva privrednim društvima odnosno drugim pravnim licima registrovanim za obavljanje delatnosti projektovanja, vršenja stručnog nadzora, izvođenja građevinskih radova i proizvođačima građevinskog materijala i opreme, da dostave podatke o nenaplaćenim potraživanjima ili problemima sa overom privremenih situacija od strane budžetskih korisnika kao naručioca, u cilju analize efekata primene Zakona o podsticanju građevinske industrije Srbije u uslovima ekonomske krize i predloga mera za otklanjanje štetnih posledica nastalih usled neizvršavanja ugovora sa korisnicima budžetskih sredstava; pokretanje građevinskih firmi, koje su u stečaju ili predstečajnom postupku; rešavanje problema prilikom raspisivanja tendera koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije, a imaju međunarodni karakter; problem korupcije koja je prisutna u građevini; problem nepostupanja po krivičnim prijavama ponetih od strane građevinskih inspektora; problem nekoordinacije sa jedinicama lokalne samouprave.

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma sprovelo je zakonsku proceduru upućivanja Predloga zaključka o raspisivanju Javnog poziva, a kako bi Predlog zaključka mogao biti razmatran na prvoj sednici Vlade neophodno je da nadležna ministarstva daju potrebna mišljenja. Po proteku roka za dostavljanje podataka o dugovanjima iz Javnog poziva, ministarstvo će predložiti način za rešavanje postojećih situacija.

Članovi radne grupe saglasni su da je neophodno organizovati hitne sastanke sa ministarstvom pravde i predstavnicima sudova, u cilju pronalaženja rešenja za ubrzanje sudskih postupaka po tužbama građevinskih preduzeća, pokretanje pitanja i rešavanje statusa blokirane imovine građevinskih preduzeća, kao i iniciranje što skorijeg donošenja Zakona o inspekcijama, kojim bi se značajno uticalo na smanjenje rada ''na crno''.

Takođe, biće organizovani sastanci sa predstavnicima Agencije za borbu protiv korupcije, kao i sa predstavnicima Uprave za javne nabavke u cilju rešavanja pitanja uslova za raspisivanje tendera.

Dogovoreno je i rešavanje po hitnom postupku pitanja oporezivanja toplog obroka, boravka radnika na terenu i regresa.

12. jun 2013.

Ugovoreni poslovi srpskih građevinara u Republici Irak

Ministar građevinarstva i urbanizma Vlade Republike Srbije Velimir Ilić, u trodnevnoj poseti Republici Irak, predvodio je privrednu delegaciju iz Srbije koju su, između ostalih, činili predstavnici Jugoimport, Energoprojekt, PIM, Institut za puteve, CIP, Građevinska direkcija Srbije, Unipromet, Gemaks, i drugi.

Ugovoreni poslovi srpskih građevinara u Republici Irak

Na poziv iračkog ministra građevinarstva i stanovanja Mohamed Al Deradžija, u periodu od 09.06 do 11.06.2013. godine, srpska delegacija razgovarala je sa iračkim državnim vrhom i predstavnicima državnih građevinskih kompanija, o mogućnostima angažovanja srpske građevinske industrije u procesu infrastrukturne obnove Iraka.

Ministar Ilić je na današnjoj konferenciji za medije, održanoj u Vladi Srbije, istakao da Republika Irak ima obezbeđena sredstva u iznosu od 120 milijardi dolara za obnovu u oblasti stanogradnje, mostogradnje, vodoprivrede, izgradnje autoputeva i elektro-energetskih objekata, rekonstrukcije regionalne infrastrukture.

Srpskim građevinarima obezbeđeni su poslovi u Iraku u vrednosti od ukupno 120 miliona dolara, pri čemu je usvojen predlog ministra Ilića da na tenderima za određene poslove učestvuju samo srpske kompanije. Naime, na tenderu za izgradnju stanova konkurisaće šest srpskih firmi, dok je preostalih 60 miliona dolara namenjeno rekonstrukciji puteva koja se nudi našoj niskogradnji.

Iračko rukovodstvo očekuje da se srpski građevinari pojave na gradilištima za dva meseca, a pored ugovorenih 120 miliona dolara, našim građevinarima ponuđeni su i projekti u istoj vrednosti koji se mogu realizovati zajedno sa iračkim građevinskim kompanijama.

Ugovoreni poslovi srpskih građevinara u Republici Irak

Ministar Ilić je rekao da iračko tržište pruža velike mogućnosti srpskim građevinarima, ali i da postoji velika odgovornost zbog poverenja koje je iračko rukovodstvo ukazalo srpskim građevinskim kompanijama. Govoreći o stanju u Iraku, ministar je naglasio da su gradilišta potpuno bezbedna i osigurana tako da, osim radnika koji imaju posebne propusnice, niko nema pristup gradilištu.

20. maj 2013.

Biznis forum Srbija-Irak

U ponedeljak 20. maja, u prostorijama Privredne komore Srbije, održan je Poslovni forum „Srbija-Irak“, na kojem su pored ministra građevine i stanovanja Republike Iraka Mohamed Al Deradžija i ambasadora NJ.E. Dr Falah Abdulhasan Abdulsada, učestvovali ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Goran Knežević i ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin.

Biznis forum Srbija-Irak

Učesnici foruma, čija je tema uspostavljanje ekonomske i političke saradnje Srbije i Iraka, u svojim uvodnim izlaganjima naglasili su da je potrebno smanjiti distancu između dve tradicionalno prijateljske zemlje i ojačati saradnju u oblastima zdravstva, poljoprivrede, turizma, avio saobraćaja, sporta, itd.

Ministar građevinarstva i stanovanja Vlade Republike Iraka Mohamed Al Deradži rekao je da je Irak postao jedna od najjačih ekonomija u tom delu sveta, ukazavši da je trenutni ekonomski rast 9 procenata, i da će rastući trend do kraja godine iznositi 13 procenata. Planirani prihod od prodaje nafte za 2013. godinu biće 250 milijardi dolara, što je dobar preduslov za pokretanje velikih građevinskih projekata u cilju obnove Iraka, dodao je Deradži.

Irački ministar izrazio je zainteresovanost za uspostavljanje partnerstava sa srpskim građevinskim kompanijama, s obzirom da postoji potreba za uvođenjem novih proizvodnih linija, obukom građevinskog kadra i tehničkom podrškom. Ministar Al Deradži rekao je da su u Iraku planirani veliki infrastrukturni projekti, i to: 42 projekta za stanogradnju, izgradnja 27 mostova, izgradnja 800 km autoputa, kao i popravka regionalne putne infrastrukture u dužini od 2740 km.

Biznis forum Srbija-Irak

Ministar građevinarstva i urbanizma Republike Srbije Velimir Ilić u svom obraćanju izrazio je zahvalnost iračkoj delegaciji na ukazanom poverenju i želji za uspostavljanjem saradnje, istakavši da je ovo velika prilika i izazov za srpsku građevinsku industriju. Iskustvo i znanje naših kompanija, koje su decenijama bile prisutne na iračkom tržištu, dobar su preduslov za ponovno angažovanje domaćih građevinara u inostranstvu, dodao je ministar Ilić.

U okviru iračke delegacije forumu su prisustvovali i generalni direktori državnih građevinskih kompanija Iraka „Ašor“, „Almansur“, „Vasit“, koji su nakon plenarnog dela foruma obavili bilateralne razgovore sa domaćim građevinskim kompanijama.

17. maj 2013.

Ministar Ilić obišao radove na delovima Koridora 11

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić sa predstavnicima azerbejdžanske kompanije „AzVirt“, kao i sa saradnicima iz Srbije, posetio je gradilišta na delovima autoputa Koridor 11 u mestima Dići, Brđani i Takovo.

Ministar Ilić obišao radove na delovima Koridora 11

Ministar Ilić izjavio je da radovi na izgradnji autoputa od Ljiga do Preljine, čiji je glavni izvođač azerbejdžanska kompanija „AzVirt“, teku po planu. Čitavom trasom grade se objekti, mostovi, tuneli, obavlja se izmeštanje Ibarske magistrale i reka, a autoput je već ušao na teritoriju Čačka u dužini od jednog kilometra, dodao je ministar.

Direktor „Energoprojekt niskogradnje AD“ Stojan Čolakov prilikom obilaska tunela Šarani izrazio je zadovoljstvo napretkom posla na pomenutim deonicama i dodao da se najveća dinamika radova očekuje sredinom juna.

Ministar Ilić obišao radove na delovima Koridora 11

Obilasku delova autoputa Koridor 11 prisustvovao je i direktor građevinske kompanije „Planum“ Ratomir Todorović, koji je tom prilikom rekao da će uprkos nepristupačnom terenu na gradilištima „Brđani“ i „Savinac“ zadati rokovi biti ispunjeni.

10. maj 2013.

Potpisan ugovor sa kineskom kompanijom o izgradnji dela autoputa Koridor 11

Potpisan ugovor sa kineskom kompanijom o izgradnji dela autoputa Koridor 11

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije i direktor JP „Koridori Srbije“ potpisali su danas ugovor sa zamenikom direktora kineske kompanije „Šandong haj spid grup“ Džu Vei, o izgradnji deonica autoputa Koridor 11 ukupne vrednosti 334 miliona dolara.

Potpisnik ugovora ispred kineske kompanije Džu Vei istakao je da će izgradnja na deonicama Obrenovac – Ub i Lajkovac – Ljig ukupne dužine 50 kilometara i 230 metara početi veoma brzo, dok će pripremni radovi trajati tri meseca. Na pomenutim deonicama autoputa Koridor 11, biće izgrađeno 16 mostova i jedan tunel dužine 990 metara, na čijoj realizaciji će učestvovati 40 posto građevinskih firmi iz Srbije.

Ministar Ilić naveo je da je trenutno na Koridoru 11 angažovano 4 000 radnika i očekuje se da će na deonici Obrenovac – Preljina biti zaposleno 10 000 radnika.

Deonica Obrenovac – Preljina gradiće se sredstvima iz kredita koji je obezbedila Vlada Srbije, dok će preostale deonice autoputa biti finansirane koncesiono, od prihoda dobijenih naplatom putarina sa putnih trasa koje će biti date pod koncesiju.

Potpisan ugovor sa kineskom kompanijom o izgradnji dela autoputa Koridor 11

Ministar Ilić najavio je da će uskoro biti raspisan tender za izdavanje koncesije za izgradnju deonica Beograd – Obrenovac i Preljina – Požega, čija ukupna vrednost radova iznosi oko 600 miliona dolara.

Zamenik generalnog direktora kineske kompanije „Šandong haj spid grup“ Džu Vei, ukazao je na zainteresovanost kompanije za izgradnju deonice autoputa Koridor 11 Beograd – Obrenovac. Džu Vei takođe je izrazio zadovoljstvo zbog potpisivanja ugovora sa Vladom Srbije, koji po njegovim rečima predstavlja važan korak za buduću saradnju između Srbije i NR Kine.

26. april 2013.

Sastanak ministra Velimira Ilića sa ambasadorom Republike Angole

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić sastao se danas sa ambasadorom Republike Angole Toko Dijakengom Seraom, prilikom čega su razgovarali o unapređenju saradnje Republike Angole i Srbije u oblastima građevinarstva, privrede, turizma, itd.

Sastanak ministra Velimira Ilića sa ambasadorom Republike Angole

Konkretizacija saradnje dveju država ogledala bi se u angažovanju srpskih građevinskih preduzeća u Angoli na projektovanju i izgradnji objekata vojne bolnice, vojne baze i fabrike lekova. Ambasador Serao istakao je da je Republika Angola svesna potencijala i stručnosti projektanata i građevinara u Srbiji, koji će, pored navedenog, uz koordinaciju Ministarstva građevinarstva i urbanizma, vršiti i stručna usavršavanja građevinara Angole.

Ministar Ilić istakao je da se međunarodni ugled srpske građevinske industrije može povratiti inostranim angažovanjem srpskih građevinskih preduzeća, što predstavlja jedan od osnovnih ciljeva Ministarstva građevinarstva i urbanizma. Takođe, ministar Ilić predočio je ambasadoru da u Srbiji postoji pogodan investicioni ambijent za učešće Republike Angole u projektima ministarstva građevinarstva i urbanizma.

25. april 2013.

Susret ministra Ilića sa ambasadorom NR Kine i predstavnicima „Šendong haj-spid grup“

Danas, 25 aprila u 10 časova, ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić, sastao se sa guvernerom kineske provincije Šandong Zhang Chaochao, ambasadorom NR Kine Zhang Wanxue, generalmim direktorom državne Komisija za nadzor imovine i administraciju Šandong Tan Chengyi, šefom Komisije za razvoj Šandong Wang Xudong, generalnom direktorkom kancelarije za spoljne poslove Šandong Sun Chuanshang, direktorkom kancelarije za spoljne poslove Šandong za Evropu i Afriku Li Yanwen i predstavnicima „Šendong haj-spid grup“ Li Xin i Cai Leqian.

Susret ministra Ilića sa ambasadorom NR Kine i predstavnicima „Šendong haj-spid grup“ Susret ministra Ilića sa ambasadorom NR Kine i predstavnicima „Šendong haj-spid grup“

Predstavnici „Šendong haj-spid grup“ i ministar Ilić usaglasili su pojedinosti po pitanju potpisivanja ugovora za izgradnju deonice autoputa Koridor 11. Kineski ambasador izrazio je zadovoljstvo dinamikom pripreme projekata sa Ministarstvom građevinarstva i urbanizma, i osvrnuo se na tradicionalno dobre odnose dveju zemalja. Kinesko rukovodstvo posvećuje veliku pažnju kinesko srpskim odnosima kako u političkoj, tako i u ekonomskoj sferi, gledajući Srbiju kao važnog strateškog partnera istočne Evrope, dodao je ambasador NR Kine Zhang Wanxue.

24. april 2013.

Radna grupa šest ministarstava za pomoć građevinskoj industriji

Juče, u 13 časova, u zgradi Vlade Republike Srbije, sastali su se članovi radne grupe šest ministarstava sa predstavnicima Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije, Privredne Komore Srbije, kao i sa predstavnicima Unije Poslodavaca Srbije.

Radna grupa šest ministarstava za pomoć građevinskoj industriji

Radnu grupu Vlade Srbije, formiranu u cilju poboljšavanja trenutne situacije u građevinskoj industriji, činili su ministar Velimir Ilić, ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Verica Kalanović, ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić, državni sekretar Ministarstva pravde i državne uprave Gordana Stamenić, državni sekretar Ministarstva finansija i privrede Aleksandar Ljubić, državni sekretar Ministarstva građevinarstva i urbanizma Aleksandra Damnjanović i državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Zoran Martinović.

Učesnici sastanka saglasni su da deo rešenja trenutne situacije u građevinskoj industriji leži u formiranju nove strategije razvoja građevinarstva, kao i u dugoročnom planu podsticaja građevinske proizvodnje. Takođe, suzbijanje sive ekonomije i nelojalne konkurencije, primena Posebnog kolektivnog ugovora i izmirivanje neizmirenih potraživanja države prema građevinskim preduzećima po osnovu izvedenih radova u prethodnom periodu, kao i postupak restrukturiranja građevinskih preduzeća, prepoznati su kao jedni od problema koji će se rešavati u narednom periodu.

Radna grupa šest ministarstava za pomoć građevinskoj industriji

Ministar Velimir Ilić, kao inicijator formiranja radne grupe Vlade Srbije, zakazao je sledeći sastanak u ponedeljak 29. aprila, sa predstavnicima Sindikata radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije, Privredne Komore Srbije, kao i sa predstavnicima Unije Poslodavaca Srbije. Na nivou državnih sekretara ministarstva građevinarstva i urbanizma, ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave, ministarstva pravde i državne uprave, ministarstva saobraćaja i ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike donosiće se kratkoročni i dugoročni planovi, kao i sistem implementacije istih u cilju poboljšavanja stanja u građevinskoj industriji.

Dogovoreno je da se sastanci na nivou ministara, pomenutih ministarstava, održavaju jednom mesečno u cilju koordinacije i analiziranja efikasnosti primene dogovorenih mera.

16. april 2013.

Otvoren 39. međunarodni Sajam građevinarstva

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić otvorio je 39. međunarodni Sajam građevinarstva u Beogradu. Kao počasni gost otvaranju sajma prisustvovala je ministarka prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić.

Otvoren 39. međunarodni Sajam građevinarstva

U uvodnom obraćanju ministar Ilić osvrnuo se na probleme sa kojima se građevinska industrija danas suočava, ali i ukazao na konkretne mere koje će Vlada Srbije, na inicijativu Ministarstva građevinarstva i urbanizma, preduzeti u cilju rešavanja teške situacije u građevinarstvu.

Ministar Ilić je skrenuo pažnju da domaći građevinari ne mogu da prođu na tenderima za izgradnju autoputeva u Srbiji, i da uglavnom rade za strane kompanije. U građevinskoj industriji u Srbiji trenutno je zaposleno oko 70 000 građevinskih radnika i 5000 u inostranstvu, od čega najviše u Rusiji, dodao je ministar i dodao da je u našoj zemlji dosta prisutan rad na „crno“.

Otvoren 39. međunarodni Sajam građevinarstva

Na Sajmu građevinarstva pod sloganom „Oduvek i zauvek graditi“, koji traje do 20. aprila, učestvuje 833 izlagača, od čega jedna trećina dolazi iz inostranstva, tačnije dvadeset dve zemlje iz Evrope i Azije (Austrija, Italija, Belgija, Kina, Španija, Švedska, Turska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Poljska, Rumunija, Češka, Bugarska, Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, itd.).

9. april 2013.

Početak izdavanja energetskih pasoša u Srbiji

Početak izdavanja energetskih pasoša u Srbiji

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić uručio je danas dozvole predstavnicima 31 građevinske firme za izdavanje prvih energetskih pasoša za objekte u Srbiji. Rešenja o ispunjenosti uslova za izdavanje sertifikata o energetskim svojstvima objekata visokogradnje dobile su sledeće firme iz 14 opština u Srbiji:

Mašinoprojekt, Kompring a.d. Beograd Sigma-Inženjering d.o.o. Novi Sad
Energoprojekt urbanizam i arhitektura a.d. Beograd Javno preduzeće gradsko stambeno, Beograd
Građevinska direkcija Srbije d.o.o. Beograd Filter-Frigo d.o.o. Beograd
Instalacija-inženjering d.o.o. Beograd Institut za bezbednost i sigurnost na radu d.o.o. Novi Sad
Energoprojekt visokogradnja A.D. Beograd AMK-Orbis d.o.o. Leskovac
Univerzitet u Beogradu Arhitektonski fakultet Studio Zoom d.o.o. Beograd
Građevinsko preduzeće Izgradnja R d.o.o. Kragujevac Netinvest d.o.o. Beograd
Refleks d.o.o. Majur Beo Potez d.o.o. Beograd
Institut za preventivu i zaštitu na radu d.o.o. Novi Sad Enplus d.o.o. Beograd
Univerzitet u Novom Sadu Fakultet tehničkih nauka Javno komunalno preduzeće za grejanje i održavanje zgrada sa p.o. Čačak
Saobraćajni institut CIP d.o.o. Beograd Šid projekt d.o.o. Šid
PMC-Inženjering d.o.o. Beograd Malcom Inženjering d.o.o. Sremska Mitrovica
Interklima d.o.o. Vrnjačka Banja JP Građevinsko zemljište i putna privreda, Beočin
Tehnoprojekt d.o.o. Vršac Direkcija za planiranje i izgradnju Trstenik, JP Trstenik
Telekomunikacija d.o.o. Blace Univerzitet u Beogradu Građevinski fakultet
JP Direkcija za izgradnju, Vrbas
Početak izdavanja energetskih pasoša u Srbiji

Licencirani inženjeri energetske efikasnosti u pomenutim firmama od sada će moći da izdaju energetske pasoše, a ubuduće nijedna nova zgrada neće moći da dobije upotrebnu dozvolu ukoliko tehnička dokumentacija ne sadrži elaborat energetske efikasnosti, rekao je ministar.

Ilić je izrazio zadovoljstvo zbog preduzimanja praktičnih koraka u poboljšanju energetske efikasnosti u zgradarstvu, s obzirom da je Srbija danas jedan od najvećih rasipnika energije u Evropi.

26. mart 2013.

Ministar Ilić na otvaranju konferecije „Zaštita životne sredine u Srbiji“

Ministar Ilić na otvaranju konferecije Zaštita životne sredine u Srbiji

U organizaciji kancelarije asocijacije italijanskih privrednika u Srbiji - Konfindustrija Srbija, održana je konferencija „Zaštita životne sredine u Srbiji“, koju je otvorio ministar građevinarstva i urbanizma Velimir Ilić.

Tema konferencije je zaštita životne sredine i izazovi u ovoj oblasti sa kojima se suočavaju zemlje Evropske unije, a koji na ovom planu predstoje i Repubici Srbiji.

Pored učešća brojnih italijanskih kompanija koje su predstavile najbolje programe upravljanja i planiranja u oblasti zaštite životne sredine, konferenciji su prisustvovali i ambasador Italije u Srbiji Armando Varikio, kao i predsednik „Konfindustrija Srbija“ Erik Kosuta.

U svom obraćanju ministar Velimir Ilić je naglasio da je Srbija danas jedan od najvećih rasipnika energije, kako po glavi stanovnika, tako i po jedinici proizvoda, i zato je neophodno učiniti sve kako bi se napravio korak koji je odavno izgubila sa svetom u oblasti energetske efikasnosti. Veliki broj investicija namenjen je proizvodnji, međutim potrebno je da se više uloži i u uštedu energije kako bismo proizvodili, ali i sagradili mnogo zdraviju Srbiju, dodao je ministar.

Ministar Ilić na otvaranju konferecije Zaštita životne sredine u Srbiji

U građevinarstvu se već primenjuje “zelena gradnja”, čime se postižu ogromne uštede energije. Primer za to su nova naselja koja su u izgradnji, kao što je naselje Stepa Stepanović, gde se gradi po najnovijim direktivama Evropske unije, izjavio je ministar Ilić.

Ministar Ilić je istakao da je veliki problem Srbije ekologija i da se poslednjih godina mnogo pričalo o tome, ali se malo radilo. „Neophodne su konkretnije akcije povodom zaštite životne sredine, ali su za to potrebna velika sredstva, a to omogućavaju fondovi i kreditne linije EU“, izjavio je ministar.

20. mart 2013.

Ministar Ilić potpisao je ugovore za finansiranje i sufinansiranje radova na izgradnji komunalnih infrastrukturnih objekata sa 24 opštine u Srbiji

Ministar Ilić potpisao je ugovore za finansiranje i sufinansiranje radova na izgradnji komunalnih infrastrukturnih objekata sa 24 opštine u Srbiji

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić potpisao je danas ugovore za finansiranje i sufinansiranje radova na izgradnji komunalnih infrastrukturnih objekata sa predstavnicima 24 opština i lokalnih samouprava u Srbiji.

U uvodnom obraćanju, ministar Ilić se zahvalio predstavnicima lokalnih samouprava na ekspeditivnosti u dostavljanju potrebne dokumentacije za potpisivanje zahteva. Tom prilikom je ukazao na činjenicu da će se podrška građevinskoj industriji nastaviti kroz programe Ministarstva građevinarstva i urbanizma koji se odnose na izgradnju stanova za socijalno stanovanje, kao i kroz projekat „Srpska tradicionalna kuća“.

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma, na osnovu Zakona o budžetu Republike Srbije („Sl. Glasnik RS“, br.114/2012), uputilo je, 19. februara 2013. godine, Javni poziv radi finansiranja i sufinansiranja uređenja i poboljšanja komunalne infrastrukture.

Ministar Ilić potpisao je ugovore za finansiranje i sufinansiranje radova na izgradnji komunalnih infrastrukturnih objekata sa 24 opštine u Srbiji

Od ukupnog broja, 116 zahteva, sa potpunom dokumentacijom Ministarstvo je prihvatilo 35 zahteva, na osnovu kojih su potpisani ugovori u iznosu od 245.000.000 dinara.

Radna grupa Ministarstva odredila je kriterijume za raspodelu sredstava Zakonom o budžetu za 2013. godinu, a u skladu sa čl. 2 Zakona o komunalnim delatnostima, koji se odnose na:

 1. Finansiranje završetka izgradnje već započetih objekata;
 2. Finansiranje komunalnih delatnosti: snadbevanje vodom za piće i prečišćavanje i odvod atmosferskih i otpadnih voda;
 3. Sufinansiranje izgradnje objekata iz čl. 2. st. 3. Zakona o komunalnim delatnostima za koje je JLS (jedninice lokalne samouprave) obezbedila deo sredstava;
 4. Stepen razvijenosti JLS (jedninice lokalne samouprave).
14. mart 2013.

Ministar Ilić sa akademicima SKANU o projektu „Srpska tradicionalna kuća“

Ministar Ilić sa akademicima SKANU o projektu Srpska tradicionalna kuća

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić prisustvovao je drugoj po redu sednici Srpske kraljevske akademije naučnika i umetnika na kojoj je predstavio razvoj projekta „Srpska tradicionalna kuća“.

Ministar Ilić istakao je da projekat „Srpska tradicionalna kuća“ predstavlja način da se istovremeno sačuva srpska graditeljska tradicija, reši problem socijalnog stanovanja i zadovolje savremeniji zahtevi za energetski efikasnom gradnjom.

Srbija trenutno gubi 30 procenata proizvedene električne energije, što je svrstava među najveće rasipnike električne energije u Evropi. Primenom principa energetske efikasnosti u gradnji električna energija se može sačuvati, čime bi se istovremeno smanjila potrošnja prirodnih zaliha uglja, dodao je Ilić.

Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika jedna je od brojnih organizacija i strukovnih udruženja koje su se odazvale pozivu ministra Ilića i uključile u promišljanje projekta srpske tradicionalne kuće.

Na sednici SKANU ministru Velimiru Iliću dodeljena je zlatna medalja "Nikola Tesla" jer „ovakve ideje bude nadu u preporod Srbije na realanim osnovama, domaćim potencijalima i resursima“, navodi se u obrazloženje Naučnog veća akademije.

6. mart 2013.

Susret ministra Velimira Ilića sa Patrijarhom Irinejem

Susret ministra Velimira Ilića sa Patrijarhom Irinejem

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić sastao se danas u Patrijaršiji sa Njegovom Svetosti Gospodinom Patrijarhom Irinejem gde su razgovarali o aktuelnoj društvenoj i ekonomskoj situaciji u zemlji.

Njegova Svetost Gospodin Patrijarh i ministar Ilić složili su se da je u narednom periodu potrebno da svi ulože dodatni napor i zajednički rade, u cilju obezbeđivanja sigurnije i izvesnije budućnosti svih naših građana.

Tom prilikom Njegova Svetost Patrijarh Irinej izrazio je zahvalnost ministru Iliću na dosadašnjem zalaganju u obnovi i očuvanju srpske verske kulturne baštine.

5. mart 2013.

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma na kopovima u Kostolcu

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma na kopovima u Kostolcu

Državni sekretar ministarstva građevinarstva i urbanizma Vlade Republike Srbije Milan Miljević sastao se u utorak, 5. februara, sa rukovodstvom PD „Termoelektrane i kopovi Kostolac“ u cilju iznalaženja najefikasnijih rešenja za početak građevinskih radova.

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma na kopovima u Kostolcu

Tema sastanka bila je usaglašavanje metoda za rešavanja predmeta investitora i analiza zahteva investitora koji se odnose na:

 • zahtev za izdavanje lokacijske dozvole za izgradnju koridora za transport pepela i šljake od TE Kostolac A do deponije pepela Ćirikovac
 • zahtev za izdavanje lokacijske dozvole za izgradnju pristaništa Kostolac
 • zahtev za izdavanje lokacijske dozvole odsumporavanje dimnih gasova
 • lokacijska dozvola za područje koridora industrijskog koloseka

Nakom sastanka državni sekretar Miljević sa svojim saradnicima obišao je teren koji se odnosio na pomenute zahteve investitora.

5. mart 2013.

Sastanak Ministra Ilića sa predstavnicima kineske kompanije „Shandong Hi-speed Group“

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić sastao se danas u Vladi Srbije sa prvim sekretarom NR Kine u Republici Srbiji Ći Lingjunom i predstavnicima kineske kompanije „Shandong Hi-speed Group“, povodom usaglašavanja pojedinosti ugovora o izgradnji deonice autoputa Koridor 11.

Sastanak Ministra Ilića sa predstavnicima kineske kompanije Shandong Hi-speed Group

Prilikom razgovora radne grupe ministarstva građevinarstva i urbanizma, JP „Koridora Srbije“ i kineske kompanije „Shandong Hi-speed Group“, ministar Ilić istakao je da je pripremljen akcioni plan realizacije projekta, kao i sva dokumenta neophodna za početak radova na pomenutom projektu.

Prvi sekretar NR Kine u Republici Srbiji Ći Lingju izrazio je zadovoljstvo činjenicom da su ministarstvo građevinarstva i urbanizma i Vlada Republike Srbije obavili sve pripremne radnje u dogovorenim rokovima i time omogućili nastavak realizacije pomenutog projekta.

27. februar 2013.

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma na međunarodnom Sajmu i konferenciji zelene gradnje

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma na međunarodnom Sajmu i konferenciji zelene gradnje

Drugi po redu „Sajam i konferencija zelene gradnje“ na kojoj učestvuje Ministarstvo građevinarstva i urbanizma, kao i pedeset kompanija iz Srbije, Italije, Nemačke, SAD, Australije, Francuske otvoreni su danas u Beogradu.

Državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Miodrag Jocić zvanično je otvorio trodevni sajam kome je prisustvovao i Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Majkl Kirbi. Tom prilikom državni sekretar Jocić istakao je da Ministarstvo podržava koncept zelene gradnje, s obzirom da Srbija ima značajan potencijal u oblasti “zelenih“ materijala.

Ministarstvo građevinarstva i urbanizma na međunarodnom Sajmu i konferenciji zelene gradnje

U Zakonu o planiranju i izgradnji, kao i podzakonskim aktima, nije definisana zelena gradnja, ali se radi na tome da se mere energetske efikasnosti izgradnje uvedu u planska dokumenta, odnosno urbanističke planove.

Naime, energetska svojstva i način izračunavanja toplotnih svojstava objekata visokogradnje, kao i energetski zahtevi za nove i postojeće objekte bliže su propisani Pravilnikom o energetskoj efikasnosti zgrada i Pravilnikom o uslovima izdavanja sertifikata, rekao je državni sekretar Jocić.

Sertifikat je dokument koji sadrži izračunate vrednosti potrošnje energije u okviru određene kategorije zgrada, energetski razred i preporuke za poboljšanje energetskih svojstava zgrade.

Jocić je podsetio da je zakonom o planiranju i izgradnji iz 2009. godine, po prvi put u srpskom zakonodavstvu uvoden princip energetske efikasnosti, odnosno njegovo unapređenje. Zakon obavezuje izdavanje energetskog pasoša za sve objekte za koje se građevinska dozvola izdaje posle 30. septembra 2012. godine. Uvođenjem energetskih pasoša prvenstveno se doprinosi:

• uštedi energije i smanjenje emisije CO2
• smanjenju troškova za grejanje i hlađenje zgrada
• poboljšanju uslova komfora u zgradi (vazdušni komfor, toplotni komfor, svetlosni komfor i zvučni komfor) u kojima se korisnici osećaju ugodno, jer je energetski efikasna zgrada zgrada koja troši minimalnu količinu energije uz obezbeđenje maksimalnog komfora
- vazdušni komfor – maksimalno korišćenje prirodne ventilacije
- toplotni komfor – pravilnim dimenzinisanjem elemenata omotača zgrade zaštitom od sunčevog zračenja, pasivnim hlađenjima, oblikovanjem zgrada, kao i senilima smanjujemo potrebnu energiju za grejanje zimi i hlađenje leti
- svetlosni komfor – maksimalno uvođenje dnevne svetlosti uz smanjenje direktonog sunčevog zračenja leti uz kontrolu bljeska
- zvučni komfor – smanjenje prenosa zvuka zrakom i preko elemenata zgrade
• uspostavljanju reda u prometu nepokretnosti, odnosno prilikom kupovine ili uzimanja u zakup zgrada, odnosno delova zgrada kao kriterijum za odlučivanje kupac će da moći da uzme u obzir i energetsku efikasnost zgrada, ili delova zgrada, odnosno troškove za pribavljanje potrebne finalne godišnje energije za grejanje
• pokretanje građevinske industrije
• otvaranje novih radnih mesta i ravnomeran regionalni razvoj –
- odgovorni inženjer za energetsku efikasnost zgrada – licenca (projektovanje, izvođenje, nadzor)
- ovlašćena organizacija (sa licencom) – izdavanje energetskih pasoša
- privredna društva, odnosno druga pravna lica, odnosno radnje koje će izvoditi radove na izgradnji novih i energetskoj sanacij postojećih zgrada.

26. februar 2013.

Sastanak ministra Velimira Ilića sa čelnicima azerbejdžanske kompanije „AzVirt“

Sastanak ministra Velimira Ilića sa čelnicima azerbejdžanske kompanije „AzVirt“

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić sastao se danas, 26. februara, sa predstavnicima azerbejdžanske kompanije „AzVirt“ na čelu sa predsednikom Kemalom Alijevim, i Prvim sekretarom ambasade te zemlje u Beogradu, Anarom Ajamovim.

Tema sastanka bila je revidiranje i analiza kvaliteta pripremnih radova za izgradnju deonice autoputa Koridor 11 (Ljig – Preljina) za koju je zadužena azerbejdžanska kompanija „AzVirt“. Ministar Ilić izrazio je spremnost da će nadležno ministarstvo obezbediti sve neophodne uslove za rad pomenute kompanije, kako se ne bi narušavala dinamika izgradnje deonice autoputa.

Predsednik “AzVirt“-a Kemal Alijev naglasio je da je njegova kompanija u potpunosti spremna za početak građevinske sezone, i izrazio uveravanje da se neće odstupati od rokova na kojima insistira ministar Velimir Ilić. Učesnici razgovora saglasni su da je saradnja između Srbije i Azerbejdžana na jako visokom nivou, što je dodatni motiv da se ispune očekivanja ministarstva građevinarstva i urbanizma, zaključio je Alijev.

21. februar 2013.

Most na reci Drini do kraja 2014. godine

Most na reci Drini do kraja 2014. godine Most na reci Drini do kraja 2014. godine

Prilikom zvanične dvodnevne posete Republici Srpskoj, ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić sastao se sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem u cilju finalizacije projekta izgradnje mosta na reci Drini između opština Ljubovije i Bratunac.

Ministar Velimir Ilić rekao je da će tender za izvođača radova biti raspisan po završetku projektne dokumentacije, koja će biti gotova u naredna dva meseca. S obzirom da je avans za projektnu dokumentaciju već uplaćen, početak radova može se očekivati u drugoj polovini godine, a završetak izgradnje mosta krajem 2014. godine.

Važnost ovog projekta, naglasio je ministar Ilić, ogleda se u činjenici da će novoizgrađeni most na reci Drini povezati Republiku Srpsku sa Srbijom preko Koridora 11.

U cilju povećanja frekventnosti i efikasnosti teretnog saobraćaja između Srbije i Republike Srpske, ministar Ilić ukazao je na potrebu zajedničkog carinskog prelaza na Rači, i dodao da je tehnička dokumentacija za njegovo formiranje završena, samo se očekuje saglasnost dveju carina.

Most na reci Drini do kraja 2014. godine

Drugog dana zvanične posete ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić razgovarao je sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, sa ministrom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejlom Rešić, i sa ministrom prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenkom Golić.

Tema sastanka bila je jačanje saradnje gradova i opština Srbije i Republike Srpske. Tokom sastanka je istaknut značaj razmene iskustava jedinica lokalne samouprave u projektima koji se već implementiraju u Srbiji, a koji bi bili značajni i za opštine u Republici Srpskoj, naročito u oblasti energetske efikasnosti.

Istaknut je i značaj projekata prekogranične saradnje koji imaju za cilj poboljšanje ekonomskih i društvenih uslova, kao i pomoć stanovništvu sa obe strane granice u rešavanju pitanja od zajedničkog značaja. Program prekogranične saradnje dveju država obuhvata zajedničko učešće u oblastima obrazovanja infrastrukture, saobraćaja, turizma, zaštite životne sredine, poljoprivrede i razvoja ruralnih sredina.

Zvaničnici dveju država saglasni su da ovakvi susreti, koji imaju za cilj povezivanja loklanih zajednica Srbije i Republike Srpske, kroz konkretne projekte, predstavljaju okosnicu Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama.

08. februar 2013.

Finalizacija projekta dve Vlade o izgradnji mosta na reci Drini

Finalizacija projekta dve Vlade o izgradnji mosta na reci Drini

Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić sastao se sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem u sredu, 6 februara, u Vladi Republike Srbije. Tema drugog po redu sastanka bila je finalizacija projekta izgradnje mosta na reci Drini koji povezuje opštine Ljuboviju i Bratunac.

Ministri dveju vlada razmenili su informacije o napredovanju zajedničkog projekta, čiju izradu finansira Republika Srbija, dok Republika Srpska finansira izgradnju prilazne infrastrukture na svojoj terotoriji. Analizom podataka konstatovano je da bi završetak radova na izgradnji mosta trebalo očekivati do kraja 2014. godine.

Ministar Ilić ukazao je da će projektna dokumentacija koju izrađuje Saobraćajni institut "CIP" biti završena za tri meseca, a potom sledi raspisivanje tendera za izvođača građevinskih radova.

Između ostalog, ministri su razgovarali i o mogućnosti da se na budućem mostu oformi zajednički granični prelaz radi ubrzavanja saobraćaja, o čemu će odlučiti dve Vlade. Takođe, u cilju utvrđivanja najboljih tehničkih rešenja za realizaciju projekta u narednom periodu planiran je susret dva ministra u Banjaluci.

04. februar 2013.

Usvojen nacrt zakona o posebnim ulovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole

Usvojen nacrt zakona o posebnim ulovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole

Na sednici Vlade Republike Srbije, koja je odžana u ponedeljak 04. februara 2013. godine, po hitnom postupku usvojen je nacrt zakona o posebnim ulovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole, koji je kao utvrđeni predlog Vlade prosleđen Narodnoj skupštini Srbije na razmatranje i utvrđivanje.

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda evidentirano je oko 1.300.000 objekata na teritoriji Republike Srbije za koje nije izdata građevinska, odnosno upotrebna dozvola. Do sada je ukupno podneto oko 700.000 zahteva za legalizaciju, što znači da trenutno postoji 500.000 vlasnika koji to zakonsko pravo nisu iskoristili.

Analizom Zakona o planiranju i izgradnji („Službeni glasnik RS”, br. 72/09, 81/09-ispr., 64/10-US, 24/11 i 121/12) koji je stupio na snagu 11. septembra 2009. godine, došlo se do zaključka da je neophodno pristupiti pripremi posebnog zakona kojim će se urediti upis prava svojine na objektima, odnosno delovima objekata koji su izgrađeni bez građevinske dozvole.

Primenom zakona o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole vlasnici bespravno izgrađenih objekata biće u mogućnosti da kao vlasnici uknjiženih nepokretnosti ostvare i druga prava, kao što su dobijanje kredita, veća cena nepokretnosti u slučaju prometa nepokretnosti, itd. Imajući u vidu činjenicu da nelegalni objekti ne mogu biti predmet energetske sanacije, pomenuti zakon vlasnicima upisanih objekata omogućava dalje investiranje u svoje objekte (adaptacija, rekonstrukcija, sanacija i dr.), u skladu sa zakonom.

Na ovaj način investitori, odnosno vlasnici bespravno izgrađenih objekata, znatno bi uvećali tržišnu vrednost tih objekata i bili bi u potpunosti pravno zaštićeni, s tim što bi imali i mogućnost da započeti postupak legalizacije objekta i pribavljanja građevinske, odnosno upotrebne dozvole nastave po važećim propisima.

Odredbe pomenutog zakona neće se primenjivati na ugostiteljske, trgovinske, privredne i ostale javne objekte koji će morati da prođu redovan postupak legalizacije u nadležnim gradskim i opštimskim službama.

Značaj upisa prava svojine je nesporan, kako za vlasnike bespravno izgrađenih objekata, tako i za Republiku Srbiju. Implementacijom zakona o posebnim ulovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole država će u potpunosti završiti svojinsku evidenciju, čime se preventivno rešava i pitanje bespravne gradnje.

Usvojeni nacrt zakona stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srbije i prestaje da važi 31. 12. 2014. godine.

21. januar 2013.

Značaj zelene gradnje za razvoj srpske građevinske industrije

Značaj zelene gradnje za razvoj srpske građevinske industrije

Povodom drugog po redu Međunarodnog sajma i konferencije zelene gradnje, koji će se održati 27. februara u Beogradu, juče je održana konferencija za štampu na kojoj je Državni sekretar Ministarstva građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Miodrag Jocić ukazao na važnost primene „Zelene gradnje“ za razvoj srpske građevinske industrije, kao i na značaj harmonizacije standarda u građevinarstvu sa evropskim i svetskim propisima.

Zelena gradnja smanjuje troškove upravljanja objektom, poboljšava kvalitet unutrašnjeg okruženja za stanare i smanjuje uticaj gradnje na okolinu, što između ostalog podrazumeva upotrebu prirodnih materijala, racionalno korišćenje prirodnih resursa, kao i maksimalno korišćenje obnovljivih izvora energije, naglasio je Državni sekretar Miodrag Jocić.

Vitalna urbana područja sa mogućnošću stanovanja u blizini poslovnih prostora i osnovnih usluga smanjuju količinu potrošenog vremena, novca i zagađenja, koje nastaje kao posledica dugog putovanja na i sa posla, što znači da se o energteskoj efikasnosti, odnosno zelenoj gradnji mora razmišljati još u fazi izrade urbanističkih i prostornih planova, dodao je Jocić.

Prema njegovim rečima, zakonom o planiranju i izgradnji iz 2009. godine, po prvi put se u srpskom zakonodavstvu uvodi princip energetske efikasnosti, odnosno njegovo unapređenje. Zakon obavezuje izdavanje energetskog pasoša za sve objekte za koje se građevinska dozvola izdaje posle 30. septembra 2012. godine. Propisi o energetskoj efikasnosti odnose se na postojeće zgrade koje se adaptiraju, rekonstruišu, saniraju ili energetski saniraju sa uslovom da posle izvedenih radova energetski razred bude povećan bar za jedan razred.

Domaća građevinska industrija, odnosno inženjeri koji su obučeni i imaju odgovarajuće licence, spremni su da sprovode sertifikaciju zgrada bilo kog tipa postojećih ili novih, istakao je Jocić.

Značaj zelene gradnje za razvoj srpske građevinske industrije

Vlada Srbije je prošle godine kroz Uredbu obezbedila 1,3 milijarde dinara (1 milijarda za potrebe opština, a 300 miliona za fizička lica) za finansiranje energetske sanacije zgrada, radi podizanja njihove energetske efikasnosti. Na taj način Vlada Republike Srbije direktno pomaže unapređenju razvoja zelene gradnje u Srbiji, dodao je Državni sekretar.

ћирилица  latinica

REZULTATI JAVNOG KONKURSA 
ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA IZ BUDŽETA REPUBLIKE SRBIJE
U 2014. GODINI, ZA SUFINANSIRANJE IZRADE URBANISTIČKIH PLANOVA Pravilnik o objektima za koje se ne može izdati građevinska dozvola, stepenu izgrađenosti objekta i građevinskoj i upotrebnoj dozvoli u postupcima legalizacije objekata Izveštaj o obavljanju komunalnih delatnosti JLS u 2013. godini Informacije od javnog značaja Informator o radu Licence za izradu tehničke dokumentacije, građenje objekata, izvođenje radova Republički geodetski zavod Građevinska direkcija Srbije Republička agencija za stanovanje Pravilnik o tehničkim standardima pristupačnosti Zakon o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole PRAVILNIK o uslovima, načinu i postupku za sticanje prava svojine na zemljištu i objektima na koje se primenjuje Zakon o posebnim uslovima za upis prava svojine na objektima izgrađenim bez građevinske dozvole